Comisia Europeană împotriva Rasismului: Moldova trebuie să combată mai ferm discursul de ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), organism al Consiliului Europei, laudă autoritățile Republicii Moldova pentru eforturile de a îmbunătăți legislația privind egalitatea și infracțiunile motivate de ură și de a integra mai bine migranții, dar în același timp atrage atenția că sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a aborda discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură, precum și inegalitățile, inclusiv împotriva romilor.

Din 2018, când a evaluat ultima dată această țară, ECRI constată că Republica Moldova a făcut câțiva pași pozitivi, se arată într-un comunicat de presă transmis marți. Motivele care țin de originea națională, cetățenie, orientare sexuală și identitate de gen au fost adăugate pe lista deschisă a motivelor protejate în Legea Egalității.

Autoritățile au lansat mai multe inițiative de combatere a hărțuirii, care este încă o problemă majoră în școlile din Republica Moldova. De asemenea, s-au înregistrat progrese în asigurarea unei mai bune prezențe preșcolare și școlare a elevilor romi, subliniază ECRI.

Au fost remarcate o serie de evoluții legislative în domeniul combaterii discursului care instigă la ură, inclusiv introducerea mai multor infracțiuni și contravenții, precum și noțiunea de „motive de prejudiciu” în Codurile penal și contravențional. Motivația părtinitoare a fost, de asemenea, introdusă în înregistrarea infracțiunilor motivate de ură.

Raportul salută eforturile de îmbunătățire a integrării și incluziunii migranților, în special prin deschiderea de centre de integrare pentru cetățeni străini în Chișinău, Bălți și Cahul, care oferă migranților îndrumări ușor accesibile. ECRI laudă, de asemenea, Republica Moldova pentru primirea excepțional de călduroasă acordată persoanelor strămutate ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, mai ales că țara a primit cel mai mare număr de astfel de persoane în raport cu dimensiunea populației.

Cu toate acestea, în ciuda progreselor înregistrate, ECRI își exprimă îngrijorarea cu privire la mai multe deficiențe și lansează 15 recomandări pentru a fi abordate.

Intoleranța și discriminarea împotriva persoanelor LGBTI persistă în Republica Moldova. ECRI observă cu îngrijorare că cuplurile de același sex nu se bucură încă de niciun fel de recunoaștere legală. De asemenea, solicită Republicii Moldova să dezvolte cadrul legal care să reglementeze în mod explicit condițiile și procedurile privind recunoașterea legală a genului și să stabilească linii directoare clare privind furnizarea de asistență medicală de afirmare a genului.

Discursul online care instigă la ură, în special pe rețelele sociale, este o preocupare din ce în ce mai mare. Personalitățile publice, cum ar fi politicienii, condamnă foarte rar imediat și public discursul instigator la ură. Cazurile de infracțiuni motivate de ură continuă să fie subraportate, iar aplicarea prevederilor de drept penal pentru investigarea acestor cazuri rămâne insuficientă.

Prin urmare, ECRI recomandă autorităților să ia măsuri eficiente pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la cadrul juridic legat de discursurile de incitare la ură și la căile de atac disponibile victimelor. De asemenea, ar trebui luate măsuri suplimentare pentru a se asigura că toate presupusele cazuri de infracțiuni motivate de ură sunt investigate și urmărite penal în mod eficace, luând în considerare în mod consecvent orice posibile motivații părtinitoare de la începutul anchetei și în orice procedură penală ulterioară.

ECRI constată că populația romă continuă să sufere de probleme interdependente legate de sărăcie, discriminare și stigmatizare și face mai multe recomandări pentru a le aborda. În mod prioritar, ECRI recomandă autorităților să crească semnificativ numărul de mediatori comunitari, să dezvolte o politică adecvată pentru recrutarea și păstrarea acestora și să se asigure că li se oferă condiții de muncă adecvate. De asemenea, solicită autorităților să finanțeze și să pună în aplicare în mod corespunzător Programul de sprijinire a populației rome (2022-2025).

Consiliul pentru egalitate și Ombudsmanul nu se bucură încă de independență financiară deplină. În ciuda creșterii personalului, resursele financiare și umane ale acestora sunt încă insuficiente pentru a-și îndeplini toate funcțiile. ECRI recomandă autorităților moldovenești să se asigure că ambele organisme primesc resursele financiare și umane necesare pentru a-și îndeplini mandatele în mod adecvat.

În fine, ECRI încurajează cu tărie autoritățile să ratifice Protocolul nr.12 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și ia act pozitiv de angajamentul lor de a face acest lucru până la sfârșitul anului 2024.

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) este un organism unic de monitorizare a drepturilor omului, specializat în probleme legate de combaterea rasismului, a discriminării (pe motive de „rasă”, origine etnică sau națională, culoare, cetățenie, religie, limbă, orientare sexuală, identitate de gen și caracteristici sexuale), xenofobie, antisemitism și intoleranță în Europa. Ea pregătește rapoarte și emite recomandări pentru statele membre.

sursa

comisia europeanaMoldovarasism
Comments (0)
Add Comment