Conducerea țării nu trebuie să permită sub nicio formă implicarea poporului moldovenesc în război

Situația din Transnistria se înrăutățește și ia o amploare din ce în ce mai mare. La moment observăm că evenimentele au evoluat spre sabotaj agresiv din partea grupărilor interesate de agravarea situației pe teritoriul Republicii Moldova.

Conducerea de la Chișinău a luat de la început o poziție axată pe neutralitate constituțională, în același timp condamnând acțiunile militare.

Atitudinea și acțiunile exemplare ale poporului moldovenesc și a conducerii de la Chișinău față de refugiați nu au liniștit criticile nefondate de inacțiune a Guvernului față de situația din Ucraina. De la bun început au existat presiuni asupra zonei necontrolate de autoritățile de la Chișinău, atât din interiorul țării, cât și din exterior.

Ultima învinuire din partea Ucrainei a fost, că Republica Moldova a refuzat să vândă șase avioane de luptă de marcă MIG. De menționat că nicio țară europeană nu a livrat sau a vândut armament direct Ucrainei, ci o făceau prin Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Însă vinovată a rămas țara care nu doar că e cea mai slabă, dar și care a primit cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor. Dacă e să analizăm proporțional, nicio țară europeană nu a acordat astfel de ajutor față de refugiați, nemai vorbind de SUA care a închis hotarele cu Mexic pentru refugiații din Ucraina.

În ultima perioadă se vorbea tot mai des despre un atac asupra Transnistriei cu acordul Guvernului de la Chișinău, ce va duce la o catastrofă și agravarea situației pentru moldoveni. Și politicienii ucraineni Podoliak, Arestovici și Zelenski au început să vorbească în glas despre Moldova și Transnistria parcă uitând de proprie țară.

Zelenski declară că forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru un posibil atac al trupelor ruse pe teritoriul Moldovei.

Arestovici cheamă autoritățile din Chișinău să ceară ajutor de la Ucraina pentru a ataca Transnistria.
Podoliak cheamă moldovenii să lucreze în echipă și să asigure securitatea strategică a regiunii.

Cum s-a declarat Mihai Lasca, deputatul României, că de la Zelenski doar vorbe de război și ura uitând de așa cuvinte ca Pace. Politicienii ucraineni uită că țările vecine sunt suverane și în primul rând asigură securitatea propriului popor.

Și asta tot pe fundal de diversiuni și atacuri cu drone declarate de forțele din Transnistria.

Cu toată atenția asupra zonei de risc de la Tiraspol până în ziua de azi nu este clar cine este responsabil de exploziile și atacurile din Transnistria. Cine are posibilitate de a ataca cu drone militare teritoriul Republicii Moldova? Au sau nu acces la informație autoritățile de la Chișinău?

Pe fon de tensiune trebuie de recunoscut că autoritățile de la Chișinău, inclusiv Președintele Republicii Moldova, fac fața provocărilor și presiunii informaționale.

Imediat după ședința consiliului de securitate Maia Sandu a declarat că evenimentele din Transnistria este o escaladare a tensiunilor. Liniștind spiritele a menționat și a dat asigurarea că autoritățile nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene precizând că există grupări care sunt interesate de destabilizarea situației. Maia Sandu a condamnat orice provocare și tentativă de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară.

Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean, a accentuat Președintele Republicii Moldova.

Cu asemenea declarații a ieșit și Ministrul Afacerilor Externe a Federației Ruse. Potrivit diplomatului, situația cu exploziile din regiune arată clar că în spatele unei serii de atacuri se află forțe interesate de apariția unui alt focar de tensiune.

Pe fundalul tăcerii Marii Britaniei, care prin Mi-6 urmărește cu atenție evenimentele din regiune, doar Ucraina a declarat că este un sabotaj din Partea Federației Ruse și ca urmare mai mulți politicieni din Ucraina au venit cu mai multe soluții, care de fapt nu sunt convenabile poporului moldovenesc.

Nici Statele Unite având un serviciu de informații dezvoltat nu au putut răspunde cine se face vinovat de sabotajul din Transnistria.

Chemări la atac asupra Transnistriei, interes exagerat a conducerii de la Kiev a stârnit un val de critici din parte populației. Probabil anume reacția negativă s societății fața de acestea chemări la război și ia făcut ca autoritățile să meargă pe calea pașnică a rezolvării problemei Transnistrene.

Evident că astfel de decizie a Chișinăului pot provoca noi învinuiri și provocări din partea Ucrainei.
Nu e de mirare că autoritățile de la Kiev nu au interes fața de un alt popor care nu își dorește nici aderare la NATO nici implicarea în război. Potrivit ultimelor cercetări sociologice, majoritatea cetățenilor doresc pace, 90% consideră că soluția securității Moldovei este neutralitatea fața de războiul din Ucraina, iar 72% cred că Republica Moldova ar trebui să nu susțină̆ sancțiunile împotriva Rusiei.

Realitatea este că moldovenii cred că Chișinăul ar trebui să aibă o relație mai apropiată cu Rusia – 44%, neutră – 42%, în timp ce doar 8% pledează pentru o relație distantă.

Mai mult ca atât, declarațiile politicienilor ucraineni, învinuirile nefondate, provocările și chemările la atac au și o reacție inversă. După datele prezentate de compania IMAS, 43,6% din moldoveni consideră că principalii vinovați pentru declanșarea războiului din Ucraina sunt NATO, Occidentul și V. Zelenski și mai puțin 41,6% spun că Vladimir Putin și Federația Rusă sunt de vină.

Chiar la capitolul încrederii în lideri externi, IMAS prezintă că în Zelenski nu au încredere, sau mai puțină încredere, 62% din populația Moldovei. La capitolul neîncrederii liderul de la Kiev este primul în Top și îl întrece chiar pe Putin – 60%. La capitolul de „cea mai mare încredere” Putin cu 15%, depășește pe așa politicieni occidentali ca: Zelenski – 11%, Iohannis – 7%, Macron și Baiden cu 4%, Scholz – 3%.

Văzând că interesul țărilor europene față de situația din Ucraina este în scădere, conducerea de la Kiev a trecut la agresiune nu doar în adresa țărilor slabe ca Moldova dar și fața de liderii așa țărilor ca Germani, Franța și Italia. Acest lucru este înțeles dar nu poate fi justificat atunci când aduce riscuri altor țări. Iar principalul risc al Republicii Moldova la moment este criza din țară. Tema economico-socială sperie și îngrijorează mai mult decât orice război posibil, iar acțiunile și declarațiile agresive din parte Ucrainei vor lovi mai grav imaginea conducerii de la Kiev.

Toată ultima perioada autoritățile de la Kiev au fost cointeresați în conflictul între Moldova și Transnistria. În perioadă pașnică interesul a fost față prosperitatea contrabandei și businessului ilegal, iar în timp de război pentru a implica mai multe țări în acest conflict care va afecta anume poporul Moldovenesc. Moldovenii încă în anii 92 au trecut prin greutăți ca să obțină un nivel mai înalt diplomatic de cât echipa lui Zelenski. Anume din acest motiv poporul Republicii Moldova a ales Integrarea Europeană în loc de aderarea la NATO. Cum arată același sondaj 62% din populație sunt de acord cu afirmația că motivul a războiului din Ucraina, a fost că Rusia a fost amenințată de faptul că Ucraina dorea să devină membră NATO și să aibă astfel baze militare NATO atât de aproape de Rusia.

Soluționarea pașnică a conflictului Transnistrean este unica soluție!

Pe fundalul presiunii informaționale conducerea Republicii Moldova este obligată sa asigure securitate poporului moldovenesc și nu se lesă provocărilor grupărilor ce au interes destabilizarea situației pe teritoriul Moldovei. Acum, mai mult ca oricând, este important să păstrăm pacea între Moldova și Transnistria, pentru că sub nicio formă nu trebuie să permitem implicarea poporului moldovenesc în război.

Autor: Andrei Zaharia

Comments (0)
Add Comment