Singura linie de import de electricitate din România în Republica Moldova trece prin Moldgres: Isaccea – Vulcănești – Chișinău. În condițiile actuale ale crizei energetice și de securitate în regiune, administrația secesionistă de la Tiraspol poate să deconecteze linia respectivă, ceea ar duce la un blackout total în Moldova, însă acest fapt ar lasă pe întuneric și malul stâng al Nistrului.
„Linia Isaccea – Vulcănești – Moldgres-Chișinău intră în instalația de distribuție a Centralei Termoelectrice Moldovenești (Moldgres). Nu este necesar să fie defectată linia respectivă. Ea poate, pur și simplu, să fie unilateral deconectată de dispeceratul întreprinderii energetice de la Cuciurgan. Și în asemenea scenariu, energia electrică din România nu mai ajunge la Chișinău”, a spus directorul Moldelectrica, Sergiu Aparatu.
Însă un asemenea scenariu, a remarcat Aparatu, pune în dificultate atât malul drept al Nistrului, cât și cel stâng.
„Atunci când nu există interconexiuni sigure de alimentare a Moldgres, orice problemă apărută la această centrală deconectează întregul obiectiv energetic. Centrala nu dispune de energie electrică cel puțin să pornească un alt bloc. Pentru a fi pornit un bloc energetic, este necesară o sursă externă de alimentare puternică, ce ar permite funcționarea pompelor, ventilatoarelor etc. Din această cauză, Tiraspolul nu analizează, în niciun caz, posibilitatea de a deconecta linia”, a explicat Sergiu Aparatu.
Cu toate acestea, permanent, în condiții de criză, în special când Energocom achiziționează electricitate din altă parte decât de la Moldgres, Tiraspolul solicită din partea Chișinăului achitarea unei taxe pentru folosirea liniei, pentru transportarea electricității pe segmentul transnistrean.
„Pot să vă confirm că asemenea discuții au avut loc în 2022 și anterior, de fiecare dată când apar crize legate de livrarea de energie din altă parte decât de la Centrala Termoelectrică Moldovenească”, a spus Sergiu Aparatu.
„În 2007, când a fost livrată energie exclusiv din Ucraina, a fost pusă în discuție această problemă. Tiraspolul ar putea să deconecteze linia în cazul în care nu li se achită taxa de utilizare a liniei, însă această condiție a fost folosită de partea transnistreană doar pentru a-și consolida pozițiile de negocieri. Niciodată nu a fost achitată o taxă separată pentru folosirea acestei linii”, a mai precizat acesta.
Directorul Moldelectrica a subliniat repetat că atunci când nu există o sursă de alimentare externă, Moldgres nu poate să își asigure un echilibru de funcționare pentru furnizarea de electricitate pentru malul stâng al Nistrului.
Pe perioada stării de urgență, este instituit un regim special de supraveghere și de patrulare a liniei Isaccea – Vulcănești – Moldgres – Chișinău.
Pe 15 și 23 noiembrie 2022, în urma bombardamentelor rusești în regiunea Odesa, această linie a ieșit din funcțiune și Republica Moldova a rămas în întuneric.
„Dacă se întâmplă ceva la Mgres, linia [Isaccea-Vulcănești- Chișinău] se deconectează, Republica Moldova rămâne fără electricitate, ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2022, când era bombardată infrastructura energetică a Ucrainei. Noi am avut atunci două deconectări: una parțială și una totală”, potrivit lui Eugeniu Boț, angajat Energocom responsabil de achiziționarea electricității.
Pentru a scăpa de dependența energetică față de Transnistria, Chișinăul a început construcția unei linii de înaltă tensiune directe Vulcănești-Chișinău, care va scoate din circuit Moldgres. Conform proiectului, construcția trebuie finalizată în 2025.
sursa