Croația introduce serviciul militar obligatoriu cu o durată de două luni

Croația, țară membră NATO din 2009, va introduce un serviciu militar obligatoriu cu o durată de două luni pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, începând din ianuarie 2025, relatează vineri presa croată, potrivit agenției EFE.

Ministrul croat al Apărării, Ivan Anusic, propusese această măsură la începutul anului, în cadrul modernizării generale a forțelor armate în cooperare cu NATO, deși nu a oferit atunci detalii despre durata acestui stagiu militar și nici despre pregătirea inclusă.

Ideea a fost sprijinită de premierul de centru-dreapta Andrej Plenkovic, care a argumentat atunci necesitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu prin „circumstanțele actuale de pericole de securitate în lume”, făcând referire la războiul din Ucraina.

După cum a explicat vineri portalul de știri Index, cele două luni de stagiu militar obligatoriu vor include o instrucție de bază pentru trupele de infanterie, dar tinerii vor avea posibilitatea de a solicita o scutire de la acest stagiu pentru obiecții de conștiință, însă în acest caz vor trebui să urmeze un stagiu de serviciu civil alternativ, cu o durată mai mare.

Guvernul croat estimează că între 4.000 și 4.500 de tineri vor fi instruiți în fiecare an în trei cazărmi, ei având posibilitatea ca la finalul celor două luni să urmeze o carieră militară profesionistă. Croația a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2008 și a format o armată profesionistă înainte de a se alătura NATO.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment