Deconspirarea unui grup infracțional Moldovean specializat în furtul și contrabanda de biciclete electrice din UE

Oamenii legii au deconspirat activitatea unui grup infracțional format din moldoveni, care furau biciclete din Uniunea Europeană și le introduceau ilegal în R. Moldova, apoi le vindeau.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au stabilit că începând cu anul 2021 până în prezent, 16 moldoveni, aflându-se pe teritoriul Uniunii Europene, au furat, biciclete electrice de diferite modele, ulterior prin contrabandă, le-au introdus pe teritoriul R. Moldova.

Unii dintre suspecți aveau rolul de identificare și sustragerea accesoriilor, bicicletelor electrice, folosind metoda pătrunderii în domiciliile proprietarilor sau încăperilor de depozitare prin tăierea sau spargerea lacătelor, iar alții introduceau bunurile sustrase pe teritoriul R. Moldova.

Bicicletele erau dezmembrate și ascunse în locuri special amenajate sau adaptate în acest scop.

În R. Moldova, bicicletele erau supuse unor modificări, era schimbată programarea Smart și reprogramarea sistemului GPS pentru a nu putea fi urmărite.

Pe piața neagră acestea erau vândute cu prețul ce varia de la 15.000 lei până la 100.000 lei.

Totodată, o parte din aceste biciclete erau transportate și spre Federația Rusă, unde la fel erau realizate pe piața neagră.

La fel, ofițerii de investigație au deconspirat un depozit situat pe teritoriul României, unde erau păstrate bicicletele furate, care ulterior erau transportate fie spre R. Moldova sau spre Federația Rusă.

Urmare operațiunii demarate, pe teritoriul R. Moldova au fost efectuate circa 50 de percheziții la 16 membri ai grupului infracțional, și în rezultat au fost ridicate 90 biciclete electrice de diferite modele, care au fost introduse prin contrabandă pe teritoriul R. Moldova, diferite accesorii pentru acestea, acte de identitate cu semne vădite de falsificare, precum și aparate de telefonie mobilă și mijloace bănești.

Suma mărfurilor ridicate constituie 1.700.000 de lei. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la 10 ani de închisoare.

Comments (0)
Add Comment