Din informația prezentată, miercuri, de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în comisia parlamentară economie, buget și finanțe rezultă clar că inflația a început să crească galopant din vara anului 2021, când la guvernare a venit PAS. Declarația a fost făcută de deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe, invitat la TV ”Primul în Moldova”.
Potrivit deputatului, creșterea prețurilor și tarifelor a fost ulterior amplificată de tentativa guvernanților de a procura resurse energetice din surse alternative la prețuri cu mult mai mari, decât procura Moldova de pe piața rusă.
”Din informația pe care a prezentat-o BNM, astăzi, în cadrul comisiei, se vede clar că totul a început din lunile iulie-august 2021, când, pe de o parte, agenții economici așteptau să vadă se va întâmpla cu următoarea guvernare, care vor fi politicile ei pe termen scurt, mediu și lung, pe de altă parte, octombrie a fost luna hotărâtoare atunci când principala componentă a dinamizat răbufnirea inflației – au fost resursele energetice”, a spus Burduja.
Deputatul mai susține că, deși se vorbește la nivel central de majorarea salariilor și pensiilor, veniturile populației nu au crescut, deoarece cheltuielile pentru consum s-au majorat simțitor, asta deși volumul a rămas același.
”Pe de o parte, avem agenții care produceau în ritmul în care au mai produs în 2021. Pe de altă parte, avem veniturile cetățenilor care nu s-au mărit esențial și în cele din urmă s-au mărit prețurile. Deci, s-au mărit cheltuielile de consum. Volumul consumului a rămas același, dar s-au mărit cheltuielile. Mai departe toate măsurile de diversificare a resurselor energetice doar au complicat acest moment ce ține inflație”, a menționat parlamentarul.
Amintim, BNM prognozează o rată a inflației în trimestrul trei al acestui an de 31 la sută. Potrivit celui de-al doilea Raport asupra inflației, BNM estimează o rată medie anuală a inflației de 27,3%, iar pentru anul viitor – de 16,5%.