Andrei Spînu, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a precizat astăzi, 29 octombrie, că negocierile care au loc cu președintele Comitetului de management „Gazprom”, Alexey Miller, în legătură cu semnarea unui acord pe termen lung privind livrarea gazelor naturale în Moldova continuă și au un caracter constructiv.
Andrei Spânu, a anunțat că negocierile cu Gazprom privind livrarea gazelor pentru Republica Moldova continuă a treia zi. În context, potrivit lui Spînu, Guvernul Republicii Moldova consideră că volumul datoriei acumulate la întreprinderea „MoldovaGaz” poate fi convenit de părți doar în urma unui audit.
„În cadrul rundelor de discuții cu Alexey Miller am prezentat poziția noastră – partea moldovenească își dorește să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale, similar celui utilizat în ultimii ani. În ceea ce ține de volumul datoriei acumulate la întreprinderea Moldova-Gaz, Guvernul Republicii Moldova consideră că el poate fi convenit de părți doar în urma unui audit. Discuțiile au un caracter constructiv și eforturile de a găsi un punct de intersecție a intereselor ambelor părți sunt intense”, a precizat ministrul.
Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-20 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei. Ucraina și-a declarat suportul pentru țara noastră în contextul crizei de gaze.
Moldova a făcut deja două achiziții de gaze din alte surse decât Gazprom: prima, de un milion de metri cubi a venit din Polonia, a doua, tot de un milion de metri cubi vine prin Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere.
E de menționat că în contextul crizei gazelor din Moldova, Uniunea Europeană a anunțat că va acorda Moldovei 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.