Doina Nistor, în vizită la Bruxelles: Consolidarea cooperării Republicii Moldova – UE

Parteneriate strategice în comerț, agricultură, securitate cibernetică și digitalizare

Viceprim-ministra Doina Nistor a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, unde a avut o serie de întrevederi cu oficiali de rang înalt ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European. Scopul vizitei a fost consolidarea parteneriatelor strategice ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domenii esențiale precum securitatea cibernetică, comerțul, digitalizarea și dezvoltarea industrială.

Un moment important al vizitei a fost semnarea acordului de aderare a Republicii Moldova la Rezerva Europeană pentru Securitate Cibernetică, împreună cu Roberto Viola, Director general pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie din cadrul Comisiei Europene. Acordul oferă acces la echipe specializate de intervenție rapidă în caz de atacuri cibernetice, contribuind la întărirea protecției infrastructurii digitale naționale.

Doina Nistor a avut întrevederi cu trei comisari europeni, care au reiterat susținerea deplină a UE pentru economia moldovenească. Printre aceștia s-au numărat:

  • Maroš Šefčovič (Comerț și Securitate Economică) și Sabine Weyand, cu care s-a discutat despre alinierea economiei moldovenești la standardele europene și diversificarea exporturilor cu valoare adăugată mai mare.
  • Christophe Hansen (Agricultură) și Mihail Dumitru, care au evaluat efectele liberalizării accesului pentru 7 produse agricole moldovenești pe piața UE. Exporturile de mere au crescut de la 6,8 milioane lei în 2021 la 273 milioane lei în 2024, iar cele de struguri – de la 216 milioane la 768 milioane lei în aceeași perioadă.

S-a pus accent pe dezvoltarea unui sector agricol rezilient și adaptat la schimbările climatice, prin investiții în digitalizare, soluții inteligente și practici durabile, care vor crește competitivitatea fermierilor.

Cu Andrius Kubilius (Comisar pentru Apărare) și Timo Pesonen (Director General pentru Industria de Apărare), s-a discutat despre integrarea Republicii Moldova în lanțul valoric european de apărare. Moldova ar putea contribui cu expertiză în domenii precum: electronică, securitate cibernetică, inginerie avansată, producție de echipamente (senzori, comunicații, software, drone).

Împreună cu Gert Jan Koopman (Director General pentru Extindere și Vecinătatea Estică), a fost abordată implementarea Planului de Creștere al UE, cu o valoare de 1,9 miliarde de euro, destinat investițiilor în infrastructură, educație, energie și digitalizare.

Cu Maive Rute, s-a discutat despre sprijinul pentru IMM-uri și lansarea viitorului Acord privind Evaluarea Conformității și Acceptarea Produselor Industriale (ACAA).

În Parlamentul European, în discuțiile cu Karin Karlsbro și Iuliu Winkler, vicepreședinți ai Comisiei pentru Comerț Internațional, a fost reafirmat angajamentul Republicii Moldova față de Agenda de Reformă 2025–2027.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook  sau pe Telegram

Comments (0)
Add Comment