Deputații ruși au adoptat marți o lege care permite autorităților să elimine temporar organizațiile de pe lista grupurilor interzise în Rusia, inclusiv talibanii, relatează AFP. Decizia vine în contextul în care președintele Vladimir Putin își exprimă dorința de a consolida cooperarea cu Afganistanul, țară izolată pe scena internațională.
Textul legislativ a fost aprobat în a doua și a treia lectură în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Potrivit legii, „interzicerea” unei organizații poate fi „suspendată temporar” printr-o hotărâre judecătorească dacă există „dovezi reale” că aceasta a încetat să desfășoare activități legate de propaganda sau sprijinirea terorismului.
Legea va fi supusă spre examinare Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului, înainte de a fi trimisă președintelui Vladimir Putin pentru promulgare, o formalitate procedurală.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a declarat la sfârșitul lunii noiembrie, în cadrul unei vizite la Kabul, că Moscova va retrage „în curând” talibanii de pe lista organizațiilor interzise, unde se află din 2003. Această decizie, însă, nu va echivala cu recunoașterea oficială a guvernului taliban sau a „Emiratului Islamic al Afganistanului”.
În iulie, Vladimir Putin a afirmat că vede talibanii drept „aliați în lupta împotriva terorismului”, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut Occidentului în octombrie să ridice sancțiunile impuse Afganistanului și să sprijine reconstrucția țării, devastată de decenii de război.
Această tendință de apropiere față de talibani este susținută și de aliații Rusiei din Asia Centrală. Kazahstanul, de exemplu, a scos talibanii de pe lista grupurilor „teroriste” interzise în decembrie 2023.
Deși Uniunea Sovietică a purtat un război de zece ani în Afganistan în anii 1980, actuala conducere rusă dorește acum consolidarea relațiilor cu regimul taliban, care a revenit la putere în 2021.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!