Economist: Timp de un an și jumătate prețul la gaz în Moldova a crescut de 7 ori, ceea ce a făcut ca nu toate gospodăriile să-și permită consumul acestui produs în volumul anterior

Republica Moldova a trecut la sfârșitul anului 2021, începutul anului 2022, prin cel mai mare șoc al creșterii prețurilor, ceea a lovit dur în populație, agenți economici și în bugetul public național, susține economistul Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, șocul creșterii prețurilor practic a trecut, moldovenii acceptă noua realitate, iar problema cea mai mare a Republicii Moldova, legată de gazele naturale, a rămas nerezolvată.
Conform analizei prezentată de Ioniță, prețul gazului în Republica Moldova a înregistrat o creștere de 7 ori, timp de un an și jumătate. Am avut 167 de dolari în 2020 și am ajuns la 1129 în aprilie 2022.
”Europa tot a avut parte de creșterea prețurilor la gaze, dar europenii sunt mai bogați și nu au simțit creșterea atât de tare. Pentru moldoveni a fost o lovitură puternică”, constată expertul.
Potrivit analistului economic, cel mai important indicator este accesibilitatea gazului, sau cât gaz poate fi procurat de pe un salariu mediu net pe economie, În 2005, până la schimbarea formulei de calcul, moldovenii puteau procura 800 de metri cubi de gaze, între 2012 și 2015 – 500 de metri cubi de gaze. După, a fost stabil în jur de 650 de metri cubi de gaze.
Ulterior, deoarece s-a ieftinit gazul și au crescut salariile, în 2020, moldovenii puteau procura 1400 de metri cubi de gaze, cea ce a reprezentat maxima istorică.
”Anul acesta, deși salariul crește, tariful la gaz s-a majorat mult mai tare, în consecință puterea de cumpărare a populației a scăzut aproape de trei ori. Moldovenii au putut procura în primul trimestru din 2022 – 560 de metri cubi de gaze pe un salariu mediu net. Similar cu ceea ce a fost între 2012-2015. Însă volumul real procurat a fost mai mare, deoarece în perioada rece a anului Guvernul a oferit suport cetățenilor”, susține Ioniță.
Amintim, directorul Moldovagaz a anunțat, acum trei zile, că tariful pentru consumatorul final la gazul natural ar putea crește până la 21 de lei pentru un metru cub. Potrivit lui Vadim Ceban, Moldovagaz a propus ANRE ca să fie implementat un tarif bianual la gazul natural pentru consumatori, pentru perioada rece a anului și pentru sezonul cald.

Comments (0)
Add Comment