Din tradiționalul respect, pe care îl poartă moldovenii pentru funcțiile înalte, nu ți se dă mâna să scrii alături de noțiunea de “președinte al Parlamentului” cuvântul “minciună”. Deși acesta e sensul primar și direct al informațiilor false lansate tot mai des de putere cu scopul iluzoriu de a-și proteja dregătoriile.
Cu adevărat, îmi este oarecum să-l numesc pe Igor Grosu minciunos, odată ce soarta întortocheată a Moldovei l-a adus în fotoliul comod de coordonator sau șef peste deputați. Numai că “vremurile bune” au venit cu o atitudine nemaivăzut de cinică a guvernanților față de cetățeni. Și pentru a o caracteriza nu te poți conduce numai de codul bunelor maniere.
Bunăoară, deunăzi în emisiunea „Bună seara” la postul TV controlat de Parlament, speaker-ul a repetat un neadevăr din arsenalul manipulărilor puterii. El a spus că actuala guvernare nu poate micșora prețul la gaz. Dar cunoaștem că Germania, Ungaria, România, Serbia, ca să nu mai vorbim de țările CSI, cumpără gaz de la ruși la un preț de 3-4 ori mai mic decât noi. De ce președintele țării noastre nu ar putea renegocia cu cel rus contractul, care a produs creșteri în lanț a prețurilor la produsele de primă necesitate?
În aceeași emisiune Grosu face o promisiune în fața întregii țări, legată de scumpirea pâinii, cu scopul, precum subliniază chiar dânsul, de a manifesta în această perioadă complicată “suport unul faţă de altul şi mai multă empatie”. În scurt timp, declară oficialul, Guvernul va veni cu noi anunţuri privind susţinerea oamenilor în aceste momente de criză. Metafora nu prea izbutită exprimată prin cuvântul “anunțuri” înseamnă în accepția speakerului suport real pentru cei năpăstuiți. Ei bine, putem oare să credem în această figură de stil, chiar dacă presupunem că eventualele compensații pentru pâinea scumpă se pot ridica procentual la cele pentru gaze, care și ele pot fi numite mai curând fanteziste?
Acum trei zile Grosu a anunțat începutul unei campanii fără precedent contra știrilor false, folosindu-se de o știre falsă. El a anunțat că tocmai vine de la ședința Comisiei parlamentare mass media, la care s-ar fi discutat un proiect de lege privind combaterea știrilor false. Un deputat, membru al aceste comisii, l-a combătut public, afirmând că domnul președinte minte de îngheață apele: o ședință a comisiei nu a avut loc și nici nu putea să aibă loc decât în ziua stabilită de regulamentul Parlamentului. Cum numesc oare psihologii starea de spirit, când omul toarnă minciuni cu nemiluita, fără a avea motive raționale să mintă?