EVZ.ro: Administratori de insolvabilitate Irina Selevestru, Natalia Gârleanu și Natalia Onichevici, „urmaşii” lui Veaceslav Platon (Video)

Amintim că în acest caz au fost pornite două dosare penale.

Un alt dosar scandalos aflat în gestiunea lui Pădurari este cel care se referă la insolvabilitatea firmei de construcţie Kirsan. Dosarul a ajuns în gestiunea lui Pădurari după ce antreprenorul şi-a schimbat adresa juridică de la Chişinău la Bălţi.

Procesul decurge anevoios. Iar mai mulţi cetăţeni din diferite state din Uniunea Europeană, care au investit peste 10.000.000 de euro într-o platformă din Estonia, care la rândul său a investit banii în construcţia unui complex rezidenţial în Chişinău, au rămas păgubaşi.

Precizăm că Valeriu Pădurari a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să fie pedepsit autorul unei anchete jurnalistice despre cazul Auto-Internaţional. Solicitare care i-a fost satisfăcută de către organul de autoadministrare judecătorească.

International protestează împotriva deciziei lui Pădurari/Sursa foto: crime-moldova.com

Insolvabilitate după „legea lui Platon”

Legea insolvabilităţii din 2012, care urma să ajungă un colac de salvare pentru întreprinderile ajunse în dificultate, atât creditoare, cât şi debitoare, a fost transformată de unii indivizi într-o armă împotriva businessului.

Unii jurişti susţin că la elaborarea Legii insolvabilităţii ar fi fost luate în calcul sugestiile controversatului afacerist Veaceslav Platon. Acesta era pe atunci deputat în Parlamentul de la Chişinău. Astfel ar fi fost lăsate mai multe porţi pentru implementarea schemelor de acaparare a afacerilor.

„Necătând la noutatea legii din 2012 și la procedurile progresiste introduse prin aceasta, considerăm că cea de a patra legiferare a procedurilor aplicabile celor aflați în incapacitate de plată este un nou eșec a Republicii Moldova, ce va stagna eficientizarea procedurilor de insolvabilitate.

Deși cauzele acestui eșec sunt multiple, cel puțin două din acestea constituie cea mai mare piedică în evoluția cadrului legal. Cea dintâi fiind abordarea conceptuală eronată a scopului procedurilor de insolvabilitate.

Iar a doua, fiind lipsa unui mediu de afaceri în de ajuns de matur pentru a utiliza căile de prevenire a insolvabilității. În loc de a accepta lichidarea judiciară ca urmare a eșecului comercial”, susţine doctorul în drept Gheorghe Macovei, avocat specializat în dosare de insovabilitate.

Reamintim că reținerea celor 3 femei are loc la circa o lună după ce, tot la Bălți, a fost reținut și fostul procuror Nicu Șendrea, împreună cu doi complici. Sursele noastre afirmă că cel puțin unul dintre apropiații lui Șendrea, Andrian Rusu, despre care am scris anterior, ar fi avut legătură cu schema pusă pe roate de cele 3 femei. Și un alt administrator de insolvabilitate, Dumitru Cucu, ar fi făcut parte din aceeași schemă, conform surselor breakingnews.md, el fiind administrator, alături de Rusu și de Onichevici la două companii.

insolvabilitate
Comments (0)
Add Comment