Procuratura Generală pare să fi intrat în colaps. Asta reiese dintr-un comunicat difuzat astăzi de fostul procuror general Eduard Harunjen. El a explicat că a contestat decretul președintelui Maia Sandu, din 11 iulie 2019, prin care a fost demis, iar asta înseamnă că ocuparea de către Ion Munteanu a funcției de procuror general interimar devine neîntemeiată și orice act semnat de acesta este pasibil de nulitate juridică.
Anunțul lui Eduard Harunjen a fost făcut azi-dimineață, iar unii experți în drept au comentat că toate constatările acestuia ar putea avea consecințe serioase pentru practica administrativ-juridică. Potrivit juristului și analistului Vitali Catană, prin crearea funcției de procuror general interimar, cu proceduri speciale de alegere, practic, s-a format o instituție care dublează funcția de procuror general.
El și-a exprimat nedumerirea față de faptul nimeni nu a reacționat la ceea ce el a numit o anomalie juridică.
„De la asta trebuie pornită situația creată. Aici trebuie de văzut modul în care s-a examinat cererea dânsului. El trebuie să explice motivele, cum și-a motivat cererea de dimisie, de studiat decretul de demitere și ce a urmat după. Trebuie el să dea explicație ce înseamnă presiuni politice. Dacă sunt doar presiuni publice exprimate de președinte sau parlamentari, asta este una, dar dacă sunt amenințări, asta este altceva și, în funcție de asta, instanța va decide”, a explicat Vitali Catană pentru postul TV6.
Eduard Harunjen a fost procuror general în perioada când Maia Sandu a preluat postul de președinte al țării. La scurt timp, el a demisionat, fără a-și explica decizia.
Până la moment, nici Procurorul General Interimar, Ion Muntean, nici președintele țării Maia Sandu nu au comentat aceste declarații.