Expert // Moldova a existat întotdeauna în două realități: integrarea europeană democratică și supraviețuirea socială

Un politolog și-a împărtășit opinia cu privire la viitorul summit al comunității politice europene care va avea loc în Republica Moldova, transmite eNews.

„Moldova a existat întotdeauna în două realități: integrarea europeană democratică și supraviețuirea socială. În prima, lumea iluzorie, există reforme, progres, realizări, libertate și lupta pentru democrație.

În a doua, lumea reală, în care 97% din populație încearcă să supraviețuiască și pentru ei ziua de mâine poate să nu vină. În lumea reală, oamenii plătesc de trei ori mai mult pentru servicii, trebuie să plătească impozitele la timp, trebuie să tolereze greșelile guvernului, nu ar trebui să fie indignați ca fiind doar dușmani ai statului, care vor să distrugă lumea iluzorie democratică pe care ne-o arată guvernul.

Lumea iluziei eurodemocratice și lumea realității oribile sunt două lumi paralele în care patetismul lumii iluzorii depinde de creșterea ororii lumii reale”, scrie Lisnevschi.

„Dacă în lumea reală 1 iunie este Ziua Copilului, în lumea paralelă este o zi a unificării pseudo-europene în lupta împotriva agresorului și împotriva schimbărilor climatice.

În realitate, părinții din municipiul Chișinău ar fi blocați ore în șir în ambuteiaje, în timp ce în lumea paralelă, pe străzile principale circulă cortegii de mașini cu politicieni de rang înalt din 50 de țări. În fond, nu e de mirare pentru că, potrivit logicii actualilor guvernanți, copiii nu au drepturi și nu sunt la fel de importanți pentru stat ca și cuvintele frumoase: democrație, libertate, lupta împotriva schimbărilor climatice, lupta împotriva lui Putin, împotriva Chinei etc.

În realitate, puțini sunt cei care înțeleg și apreciază ce ar trebui să însemne cu adevărat cooperarea între țările europene. Susținătorii unei lumi paralele susțin că Occidentul ajută cu împrumuturi care merg către infrastructură, educație, medicină și apărare. Dar acest argument este confuz și ridică întrebări pe care este interzis să le pui într-un stat liber și democratic:

Pe măsură ce un copil crește, părinții săi plătesc integral pentru educație, întreținere și medicamente, plătind în paralel taxe către stat – guvernul nu suportă practic niciun cost și investește în copii, dar primește taxele părinților. Apoi, tânărul adult începe să câștige propriii bani și, în același timp, să plătească propriile impozite, asigurări de sănătate, impozit pe asigurări sociale, impozit pe venit și altele. Deoarece nu există educație și medicină gratuite în lumea reală (părinții vor înțelege), tânărul trebuie să își întrețină și să asigure familia pe cont propriu. În plus, toată lumea trebuie să plătească pentru a fi cetățean al statului: pentru un pașaport, pentru a se căsători, pentru a naște, pentru a divorța sau chiar pentru a muri”, a declarat expertul.

„În toată această scurtă descriere, guvernul suportă zero costuri și totuși reușește să facă bani.

Guvernul primește tot timpul bani de la oameni, iar dacă cineva nu reușește să țină pasul cu plata, este amendat. Și aici se pune întrebarea? De ce să ia împrumuturi de la alte state și fundații când, de fapt, guvernul ar trebui să aibă o sumă uriașă. Și totul pentru că și oamenii obișnuiți plătesc împrumuturile.

Toate aceste milioane sunt de fapt folosite pentru a susține această lume democratică iluzorie, pentru că o imagine frumoasă costă mult.

Problema este că întreținerea iluziei paradisului, la care ar trebui să aspirăm, este costisitoare pentru o societate slabă și subdezvoltată și creează sentimente de nedreptate împotriva cărora societatea vrea să lupte. De aceea sunt creați dușmani teribili, cu care oamenii obișnuiți sunt obligați să lupte.

După cum am constatat, omul de rând este ocupat practic toată viața sa cu asigurarea pentru el și familia sa, nu are fizic timpul și energia necesare pentru a porni războaie.

Din cauza ambiției și lăcomiei politicienilor, războaiele sunt purtate pentru resurse sau pentru a face sume uriașe de bani prin modernizarea producției militare. Aceste argumente simple sunt camuflate sub diverse pretexte: dictatura, amenințarea nucleară, extinderea intereselor”, a subliniat politologul.

„Dar în niciun război nu veți vedea parlamentari, președinți sau copiii lor luptând.

Politicienii vor veni la omul de rând, vor chema rezerviștii, vor declara mobilizarea și vor spune că trebuie să apere guvernul și îl vor forța pe omul de rând, care de fapt nu datorează nimic guvernului, să își pună viața în pericol de dragul unor cuvinte frumoase precum libertate și democrație.

Și în timp ce oamenii obișnuiți își vor risca viețile și vor plăti cu taxele lor pentru modernizarea echipamentelor militare, politicienii vor vorbi copiilor noștri despre paradisul democrației.

Comunitatea politică creată de Macron este o alternativă la sprijinul moral al țărilor care doresc să adere la UE, dar nu pot realiza niciodată acest lucru, deoarece pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE și a fi luat în considerare, trebuie mai întâi de toate să devii independent și să ai un guvern care să se ocupe de dezvoltarea propriului stat, bazat pe interesele și protecția propriilor cetățeni. În loc să riști viețile a milioane de oameni pentru a menține o lume virtuală iluzorie, care nu ține cont de viitorul oamenilor și care există datorită suferinței oamenilor obișnuiți”, este convins analistul.

„Bazându-ne pe toate acestea, putem presupune că pe 1 iunie va avea loc un eveniment important în lumea iluzorie paralelă a politicienilor, care, de fapt, nu va avea niciun rezultat pentru muritori.

P.S. Deși ce rezultat se poate aștepta de la cei care nu sunt calificați nici în științe politice, nici în rezolvarea conflictelor și care nici măcar nu sunt climatologi, dar cu fețe istețe le vor spune agricultorilor noștri cât de important este să luptăm împotriva schimbărilor climatice, cum închiderea marilor întreprinderi din Moldova și a Aeroportului din Chișinău va salva planeta și că toate acestea sunt pentru binele democrației!” – a rezumat Ian Lisnevschi.

Comments (0)
Add Comment