Fermierii francezi în alertă: Parisul amenințat de proteste masive

Fermierii francezi intenționează să declanșeze un „asediu” pe termen nedeterminat al Parisului începând de luni, blocând autostrăzile principale și îndreptându-se spre capitala țării. Aceștia sunt revoltați în special de birocrație și politici de mediu care, susțin ei, le afectează profiturile și îi pun în imposibilitatea de a concura cu vecinii mai puțin riguroși, scrie France24.

Politica agricolă este de multă vreme o temă sensibilă în Franța, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene. În ultimele săptămâni, furia fermierilor a dus la blocaje de drumuri și marșuri cu tractoare. Ei plănuiesc să-și intensifice campania de presiune prin stabilirea a opt puncte de „sufocare” de-a lungul arterelor principale către Paris, luni după-amiază.

În acest context, autoritățile intenționează să mobilizeze 15.000 de jandarmi și paramilitari ca răspuns, forțele fiind rugate să dea dovadă de „moderație”.

„Nu vom permite deteriorarea clădirilor guvernamentale, a clădirilor de colectare a taxelor sau a magazinelor alimentare, sau blocarea camioanelor care transportă produse străine. Evident, aceste acțiuni sunt inacceptabile”, a declarat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, înaintea asediului planificat.

Guvernul francez a încercat să împiedice ca nemulțumirea fermierilor să nu se răspândească înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, care sunt văzute ca un test cheie pentru guvernul lui Macron.

În timpul unei vizite la o fermă duminică, premierul Gabriel Attal s-a grăbit să abordeze preocupările fermierilor, după ce o serie de concesii anunțate vineri nu a reușit să dezamorseze criza.

„Vreau să clarificăm lucrurile și să vedem ce măsuri suplimentare putem lua” pentru a răspunde plângerilor fermierilor că se confruntă cu concurență neloială, a spus el.

Attal a fost de acord că nu este corect ca fermierilor francezi să li se interzică, prin reglementările de mediu, să folosească anumite produse pe care țările vecine, precum Italia, încă mai aveau dreptul să le folosească.

Fermierii au declarat că sunt „sătui” de condițiile autorităților, inclusiv de scăderea salariilor, pensiile reduse și birocrația excesivă.

Comments (0)
Add Comment