FMI va sprijini în continuare R. Moldova. Natalia Gavrilița: „Suportul FMI este un semnal transmis tuturor donatorilor și încurajează finanțarea externă suplimentară”

Situația curentă privind implementarea programului cu Fondul Monetar Internațional, dar și necesitățile țării noastre în contextul gestionării crizelor provocate de conflictul militar din Ucraina au fost discutate la Washington.

În cadrul vizitei de lucru în Washington DC, prim-ministra Natalia Gavrilița a avut mai întâlniri cu directorul general adjunct al FMI, Kenji Okamura, directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kammer, și adjunctul său Philip Gerson, directorul executiv pentru SUA al FMI, Elizabeth Shortino, directorul executiv pentru Moldova al FMI, Paul Hilbers, și supleantul acestuia, Luc Dresse.

Șefa Executivului a menționat că, în contextul evoluțiilor regionale din ultima perioadă și necesitatea reabilitării tuturor domeniilor afectate de război, sprijinul FMI este vital, iar majorarea pachetului financiar pentru Republica Moldova va permite autorităților să răspundă prompt noilor provocări și realități. În acest sens, efortul autorităților este îndreptat spre susținerea categoriilor vulnerabile ale populației, afectate de majorarea prețurilor, îmbunătățirea condițiilor pentru business, accelerarea creșterii economice și sporirea rezilienței energetice.

În context, prim-ministra a subliniat că Republica Moldova mizează și în continuare pe sprijinul FMI, pentru a avansa pe agenda de transformare a țării, accentuând că Guvernul rămâne ferm angajat în procesele de reformare a sectoarelor-cheie. „Ne dorim să venim cu măsuri adiționale pentru sectoarele care au avut de suferit, iar aportul financiar al FMI, de care beneficiază țara noastră, reprezintă un semnal în plus transmis altor donatori și vine să încurajeze finanțarea externă suplimentară” , a spus Natalia Gavrilița.

Oficialii FMI au dat asigurări că Republica Moldova va primi în continuare tot suportul necesar pentru depășirea provocărilor conexe războiului, precum inflația, deteriorarea fluxurilor comerciale, criza energetică și alte dificultăți cu care se confruntă țara noastră.

Comments (0)
Add Comment