Generații unite împotriva singurătății: Lansarea Hackathon-ului dedicat inovațiilor IT pentru vârstnici

În Republica Moldova îmbătrânirea activă și sănătoasă devine o prioritate. Proiecțiile demografice arată că în 2040, generațiile cu vârsta de peste 50 de ani vor constitui aproximativ jumătate din totalul populației. Conform Studiului “Generații și Gen” (GGS), înaintarea în vârstă este asociată cu un nivel înalt al singurătății. Aproximativ a treia parte din populația 60+ ani resimt un sentiment de singurătate, vârstnicii fiind mai des expuși stărilor depresive comparativ cu celelalte categorii de vârstă.


În acest context, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) împreună cu Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie organizează în perioada 15-17 martie „Tineri pentru vârstnici: Hackathon împotriva singurătății” – un eveniment cu accent pe inovare în tehnologiile cu asistență vocală, cu scopul de a sprijini persoanele vârstnice 60+, inclusiv refugiații vârstnici, solitari, cu dizabilități și alți vârstnici vulnerabili din Moldova.
Obiectivul principal al hackathon-ului este de a promova colaborarea între tinerii din comunitatea IT și profesioniști din diverse domenii pentru a aborda provocările cu care se confruntă persoanele în vârstă singure, inclusiv vârstnicii refugiați.


La etapa inițială a evenimentului, vor fi prezenți reprezentanții Universității Vârstei a 3-a și Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova pentru a povesti despre nevoile diferite ale persoanelor în vârstă, oferi idei și a răspunde la întrebările celor peste 50 de tineri dezvoltatori de soluții inovatoare.


Ulterior, timp de 36 de ore consecutive, participanții vor lucra la dezvoltarea unui prototip IT (aplicație sau dispozitiv) care să susțină persoanele vârstnice în ameliorarea sentimentului de singurătate, facilitarea comunicării între generații, creșterea abilităților digitale și participarea la activități organizate în comunitate.


Echipa care va impresiona juriul cu cea mai bună, inovativă, sustenabilă și prietenoasă soluție adaptată nevoilor vârstnicilor va primi un premiu de 15 000 de dolari pentru dezvoltarea în continuare a proiectului.


Dezvoltarea inițiativei “Tineri pentru vârstnici: Hackathon împotriva singurătății” susține obiectivele Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027 implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul UNFPA Moldova.
Evenimentul este desfășurat în cadrul programului „Creșterea protecției, rezilienței și incluziunii sociale a refugiaților din Ucraina și a grupurilor vulnerabile din Republica Moldova prin consolidarea mecanismelor de prevenire și răspuns la violența bazată pe gen, precum și consolidarea sistemelor de protecție socială și sănătate”, susținut de UNFPA în Republica Moldova și finanțat de Guvernul Regatului Unit.

Comments (0)
Add Comment