Germania dublează exporturile de armament către Israel, depășind 94 de milioane de euro

Guvernul german a crescut semnificativ numărul licenţelor pentru exporturi de armament către Israel, depăşind estimările anterioare. Din august, valoarea aprobărilor a ajuns să depășească peste 94 de milioane de euro.

Ministerul german al economiei a raportat pentru anul trecut, că valoarea aprobărilor de acest tip era de 45,74 milioane de euro. Suma s-a dublat din august anul curent.

Noile cifre, consultate de agenția DPA, au fost dezvăluite în interpelarea unui deputat din partidul populist Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), care se opune transferurilor de armament.

Sprijinul Germaniei pentru Israel este unul controversat și dezbătut de câteva luni. Anul trecut, tranzacțiile de acest tip, aprobate de guvernul de coaliţie, au fost în valoare de 326,5 milioane de euro, inclusiv pentru armament militar în valoare de 20,1 milioane de euro.

Germania a emis cele mai multe licenţe de export după atacul din 7 octombrie 2023 al grupării islamiste palestiniene Hamas împotriva Israelului. Dar în primele luni din 2024, volumul licenţelor a scăzut semnificativ.

Până în 21 august, au fost aprobate livrări de armament către Israel în valoare de numai 14,42 milioane de euro, după ce operaţiunile de acest tip fuseseră sistate din martie.

Liderul opoziţiei conservatoare şi al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) de centru-dreapta, Friedrich Merz, a acuzat guvernul că obstrucţionează cererile de licenţe de export ale producătorilor de armament, inclusiv pentru muniţii şi piese de schimb pentru tancuri.

Guvernul de la Berlin a declarat însă de mai multe ori că nu există nicio interdicţie privind exporturile de armament. În timpul unei dezbateri parlamentare la comemorarea unui an de la atacul din 7 octombrie, cancelarul Olaf Scholz a asigurat că „am livrat arme şi vom livra arme”.

sursa

germaniaisrael
Comments (0)
Add Comment