Germania înăspreşte politica privind migraţia

Deputaţii germani au adoptat vineri un proiect de lege care îngreunează şi mai mult politica de migraţie a ţării, ca reacţie la creşterea popularităţii extremei drepte, după o serie de atacuri mortale cu cuţite în ultimele luni, conform agenţiilor AFP, dpa şi Agerpres.

Noua legislaţie prevede, printre altele, eliminarea ajutoarelor pentru solicitanţii de azil care au intrat prima dată într-o altă ţară a Uniunii Europene, facilitarea expulzării refugiaţilor care au comis infracţiuni armate, precum şi acordarea de puteri suplimentare forţelor de ordine. În plus, refugiaţii care se întorc temporar în ţara de origine nu vor mai beneficia „ca regulă generală” de protecţie în Germania, la fel ca cei care comit infracţiuni cu caracter antisemit sau homofob.

Ministrul de interne, Nancy Faeser, a fost nevoită să atenueze o măsură emblematică, sub presiunea aripii stângi a partidului său. Astfel, eliminarea completă a ajutoarelor pentru solicitanţii de azil care au trecut printr-o altă ţară din UE va fi posibilă doar dacă retrimiterea acestora „este posibilă legal şi efectiv”; această măsură este exclusă în cazul în care sunt implicaţi copii.

Proiectul de lege a fost propus de coaliţia cancelarului Olaf Scholz, ca răspuns la un triplu asasinat comis de un sirian cu legături posibile cu organizaţia jihadistă Stat Islamic, în timpul unei sărbători la Solingen. De asemenea, un alt atac, atribuit unui afgan, s-a soldat cu un mort în timpul unui miting anti-islam la Mannheim. Aceste tragedii au impulsionat ascensiunea partidului de extremă dreapta AfD, care s-a dovedit ostil migranţilor, obţinând scoruri istorice la alegerile regionale din septembrie.

Proiectul de lege adoptat de Bundestag urma să fie validat mai târziu vineri de camera superioară a parlamentului, Bundesrat, înainte de a intra în vigoare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment