Grupul Wagner anunță retragerea din Ucraina

Grupul de mercenari Wagner din Rusia a anunțat, astăzi, că acționează doar pe continentul african și în Belarus, iar soldații săi nu mai luptă pe frontul din Ucraina.

Autoritățile de la Kiev au cerut, duminică, celor din Belarus să retragă „forțele semnificative” de la granița comună, susținând că ar include atât militari belaruși, cât și foști mercenari Wagner.

Într-o declarație, Grupul de mercenari a precizat că „nu există divizii ale companiei în Garda Națională Rusă, în rândurile Ministerului rus al Apărării sau oriunde altundeva”, se menționează în comunicatul citat de Reuters.

Amintim că în Ucraina, Grupul Wagner a fost puternic implicat în prima parte a efortului de război al Rusiei, în special în luptele grele pentru orașul ucrainean Bahmut, pe care l-a ocupat în cele din urmă în mai 2023. Pe 23 iunie 2023, fondatorul companiei de mercenari, Evgheni Prigojin, a condus o revoltă de scurtă durată împotriva conducerii armatei, pe care o acuza de coruptie, ineficiență și dezinformare.

Exact două luni mai târziu, pe 23 august 2023, Prigojin și alți membri de prim rang ai grupului Wagner au decedat într-un accident neelucidat de avion. O parte din participanții la revoltă, dar și luptători de rând ai grupării Wagner au ajuns în Belarus, la invitația președintelui Alexandr Lukașenko, aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Comments (0)
Add Comment