Guvernul a redus pedepsele pentru corupție în rândul funcționarilor publici în 2024

În 2024, guvernarea a redus semnificativ pedepsele pentru corupție, în special pentru funcționari și demnitari. Conform modificărilor la Codul penal, pedeapsa maximă cu închisoarea pentru deputați, miniștri, judecători, procurori și alți funcționari publici a fost redusă de cinci ori. Și termenul de prescripție pentru investigarea acestor infracțiuni a fost redus de patru ori, se arată într-un raport al Procuraturii Anticorupție (PA).

Instituția atrage atenția că, din acest motiv, anul trecut a crescut de aproape 3 ori numărul dosarelor încetate din cauza termenului de prescripție.

„În 2024, a crescut semnificativ numărul de soluții de încetare a cauzelor penale, în mare parte din cauza intervenirii termenului de prescripție (94 persoane în 2024, comparativ cu 39 persoane în 2023 și 58 persoane în 2022). În așa cazuri, persoana este recunoscută vinovată de săvârșirea infracțiunii, dar eliberată de executarea pedepsii din motiv că a expirat termenul stabilit de lege pentru atragerea la răspundere penală. Însă, acest fapt este un temei de nereabilitare a persoanei și nu este absolvită de răspunderea civilă și confiscare”, se arată în raportul PA.

Situația a căpătat turații după aprobarea unor modificări la Codul Penal.

”Creșterea numărului de sentințe de încetare pe motivul expirării termenului de prescripție este cauzată în proporție substanțială de modificările legislative înaintate de Ministerul Justiției și votate în Parlament, în vigoare din septembrie 2024, ce au redus pedeapsa pentru unele fapte de corupție și respectiv au redus termenul de prescripție. 

De exemplu, dacă anterior coruperea pasivă (art. 324 alin. (3) lit. a) Cod penal) prevedea o pedeapsă de închisoare până la 15 ani pentru persoane cu funcție de demnitate publică (deputat, ministru, judecător, procuror, etc.) și, respectiv, un termen de prescripție până la 20 ani (infracțiune deosebit de gravă), modificările votate de Parlament în septembrie 2024 au redus pedeapsa de închisoare până la 3 ani și, respectiv, un termen de prescripție până la 5 ani (infracțiune mai puțin gravă). Similar, modificările din septembrie 2024 au redus pedeapsă pentru corupere pasivă față de deputați, miniștri, judecători, procurori, etc. de la 12 la 2 ani de închisoare, iar termenul de prescripție de la 15 la 3 ani (art. 325 alin. (2) Cod penal). Modificări similare au fost efectuate și în raport cu alte infracțiuni de competența Procuraturii Anticorupție, care vor continua să afecteze rata sentințelor de încetare în viitor”, se arată în raport. 

De menționat că, dacă anterior, pedeapsa pentru corupere pasivă era de la trei la șapte ani de închisoare, cu amendă de 200.000 la 300.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la 10 ani, acum, pedeapsa minimă este doar amenda de 50.000 – 100.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

sursa

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

guvern
Comments (0)
Add Comment