Un grup de parlamentari din Republica Moldova, deputați din majoritatea parlamentară și din opoziție, efectuează o vizită de studiu la Parlamentul European privind procesul de aderare la UE. Vizita are loc în perioada 3-5 iulie 2023.
În deschiderea sesiunii, au fost prezenți Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și Vicepreședinta Parlamentului European, Ewa Kopacz.
„Delegația Republicii Moldova vine în Parlamentul European nu doar pentru a-și exprima dorința de aderare, dar pentru a arăta și pașii concreți pe care i-a făcut și în continuare îi face în acest scop. Venim să arătăm că suntem un partener de încredere”, a menționat Igor Grosu în mesajul adresat. Președintele Parlamentului a constatat că țara noastră a progresat semnificativ în îndeplinirea recomandărilor formulate în Avizul Comisiei Europene, trei din cele nouă recomandări fiind deja pe deplin îndeplinite. De asemenea, șeful legislativului și-a exprimat ferma convingere că vor fi duse la bun sfârșit toate angajamentele asumate de țara noastră.
Președintele Parlamentului a subliniat rolul crucial pe care îl are Parlamentul European în procesul de aderare al țării noastre. „Republica Moldova are actualmente o fereastră de oportunitate pentru a avansa în relația cu UE. E important ca prin contacte stabilite și dezvoltate de parlamentarii moldoveni, prin expertiza pe care o putem prelua de la partenerii noștri să putem multiplica efectele eforturilor naționale”, a spus Igor Grosu.
Totodată, Președintele Parlamentului a remarcat faptul că în componența grupului de parlamentari din Republica Moldova sunt, pentru prima dată, și reprezentanții opoziției. „Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie să cultivăm cultura politică, să unim societatea în jurul proiectului european, să ne debarasăm de trecut și de dependența de un stat agresor și să privim ferm înainte, spre UE”, a menționat Președintele Parlamentului.
Șeful legislativului a mai subliniat că Republica Moldova a ales drumul european, iar autoritățile sunt pregătite să depună tot efortul, să bată la toate ușile, să fie ferme și convingătoare pentru a deschide negocierile până la finalul acestui an. „Am venit la Parlamentul European mai determinați ca niciodată, pentru că altă cale de modernizare și dezvoltare a țării nu avem”, a afirmat Igor Grosu.
Vizita de studiu are loc în cadrul Memorandumului de înțelegere între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova, semnat în noiembrie 2021. Programul respectiv include instruiri, inclusiv online, vizite de studiu, stagieri.