În Republica Moldova va fi cultivată cânepă tehnică

Republica Moldova îmbunătăţeşte cadrul legal pentru reglementarea cultivării cânepei tehnice.

După cum a informat Infotag serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, acest lucru a fost discutat la o întrevedere a conducerii Ministerului cu Asociaţia producătorilor, crescătorilor şi procesatorilor de cânepă din Moldova.

Reprezentanţii Ministerului au remarcat progresele înregistrate în simplificarea procedurilor de autorizare pentru cultivarea cânepei tehnice. În special, producătorii vor trebui să obţină autorizaţie de la Agenţia pentru Medicamente şi Echipamente Medicale. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să deţină un certificat de prelucrare şi un contract cu un procesator autorizat. Un regulament privind reglementarea activităţilor de cultivare a cânepei tehnice a fost deja elaborat şi trebuie să fie aprobat de Guvern.

„Subliniem importanţa unei cooperări strânse între producătorii şi procesatorii de cânepă industrială pentru a asigura un proces de producţie eficient. Acest lucru este fundamental pentru crearea unui lanţ valoric durabil. Prin unirea forţelor, puteţi maximiza potenţialul economic al cânepei industriale”, a declarat Grigore Baltag, şeful Direcţiei pentru politica în domeniul culturilor.

Discuţiile despre cultivarea cânepei industriale în Moldova durează de mai mulţi ani, deoarece este „destul de profitabilă şi cultura este nepretenţioasă la condiţiile meteorologice”. 

În 2021, Ministerul a supus dezbaterii un proiect de hotărâre de Guvern pentru simplificarea procedurilor de autorizare a cultivării substanţelor psihotrope, inclusiv a cânepei.

Ministerul consideră un paradox faptul că Moldova importă făină de cânepă, material neţesut din cânepă, seminţe de cânepă, ulei de cânepă, când ar putea produce singură toate acestea şi ar oferi producătorilor locali şansa de a câştiga bani. 

Un alt aspect pozitiv este că din iulie până în septembrie, când alte culturi încetează să producă polen, cânepa tehnică continuă să o facă. Ceea ce este benefic pentru biodiversitate, deoarece susţine populaţiile de polenizatori. În plus, cânepa industrială nu necesită pesticide, ceea ce o face o cultură ecologică.

Conform calculelor experţilor, de pe un hectar de teren, un fermier poate obţine 700 kg de seminţe de cânepă şi le poate vinde cu 5.000 de euro, precum şi opt tone de paie – adică încă aproximativ 1.000 de euro. 

În industria textilă, fibrele de cânepă sunt apreciate pentru proprietăţile lor similare cu cele ale inului şi sunt utilizate la fabricarea diferitelor produse textile. 

În sectorul alimentar, seminţele de cânepă sunt o sursă valoroasă de proteine, vitamine, omega-3 şi minerale, fiind potrivite atât pentru consumul uman, cât şi pentru hrana animalelor. 

În industria construcţiilor, cânepa industrială este utilizată pentru a produce materiale precum beton de cânepă, vată de cânepă şi izolaţie din plăci de fibre. De asemenea, cânepa îşi găseşte utilizar e în producţia de hârtie.

Comments (0)
Add Comment