O firmă germană, lider european în producţia de sisteme de apărare, a început șantierul pe terenul platformei Pirochin unde și în trecut se fabricau materiale explozive. Investiția este de 400 de milioane de euro, din care Comisia Europeană a alocat 47 de milioane de euro.
În anul 1936, Ministerul Înzestrării Armatei a încredințat unui grup de firme germane, printre care și Rheinmetall, proiectarea și construirea în comuna brașoveană Ucea a unei fabrici pentru producerea de pulberi fără fum, prima de acest fel în țară, transmite tvrmoldova.md.
În anii ce au urmat, întreprinderea s-a extins și a ajuns una dintre cele mai mari platforme chimice din țară. Odată cu ea, a luat naștere și orașul actual, Victoria.
După 1990, după o privatizare nereușită, combinatul a avut aceeași soartă ca multe alte fabrici și uzine. Numărul angajaților a scăzut dramatic, la fel și cel al locuitorilor: de la 12 mii, la jumătate, în prezent. Noua fabrică ar crea în jur de 1.500 de locuri de muncă și ar revitaliza localitățile din jur.
Chiar dacă specialiștii în domeniul chimic sunt acum la pensie, tinerii ar putea fi pregătiți local.
„La liceul tehnologic se poate crea un învățământ dual, un învățămînt care a luat naștere anul trecut și în prezent pregătește mecanici și electromecanici în instalații și utilaje, unde își vor putea găsi de lucru, iar ulterior să pregătească specialiști și pentru industria chimică”, spune Camelia Bertea, primarul orașului Victoria.
Concernul Rheinmetall a început lucrările pentur noua fabrică, care se va construi pe terenul comunei Ucea. Alături de Rheinmetall, participă şi compania românească Pirochim Victoria SA, filială a Companiei Naționale ROMARM.
„La ora actuală, Pirochimul are undeva în jur de 70 de ha, dar trebuiesc în jur de 400 de ha. S-a ajuns la soluția aceasta, să exproprieze Virometul care de câțiva ani buni se afla în insolvență. Nu mai produce”, a menționat Adrian Grovu, primarul comunei Ucea.
Gigantul german a achiziţionat anul acesta și Uzina Automecanica Mediaş. Fabrica de pulberi ar trebui să fie gata în 2027.