INFOGRAFIC // Minoritatea dictează condiții majorității

Moldova a ajuns să fie condusă de interesele minorității, care merg în contradicție cu interesele cetățenilor. Fenomenul s-a format din cauza a mai multor motive, inclusiv ineficiența sistemului politic din Moldova. N-am să intru în detalii de ce sistemul este unul deficitar, dar voi prezenta câteva cifre probatorii:

Pentru PAS au votat 774 753 de oameni, dintre care 182 654 din diasporă, ceea ce reprezintă 19,4% din locuitorii Moldovei. Pentru BECS au votat 398 675 – 13,1%. Pentru PPȘ au votat 84 187 – 2,8%.

Astfel, constat trista realitatea că Parlamentul R. Moldova este reprezentat, de fapt, de doar 35,2% din populație, iar Guvernul reprezentă interesele a 19,4%. Și asta doar în perioada electorală, deoarece după alegeri vectorul și interesele partidului de guvernare se schimbă cardinal și coboară la un procent și mai mic, fapt pe care îl putem constata din datele prezentate de Intellect Group.

O demonstrează și cifrele celui mai recent sondaj realizat de PISA și CBS-AXA, care arată că: 67,3% din populație consideră că este imperios de a purta un dialog cu Moscova și doar 17,9% consideră că ar trebui să luptăm. În timp ce Guvernul refuză să poarte negocieri în detrimentul nevoilor și dorințelor populației.

Percepția societății cu privire la factorii care amenință securitatea statului este împărțită la jumătate: 45,1% consideră că pericol reprezintă Rusia și pentru 30,8% pericol reprezintă SUA și NATO. Moldovenii mai consideră că top 3 parteneri care pot ajuta Moldova în domeniul securității sunt: România cu 39,9%, UE – 34,0%, Rusia – 21,5%. Opțiunea propusă de Guvern – NATO, este susținută de doar 6,3% din respondenți. Unica soluție de siguranță pentru majoritatea cetățenilor este Neutralitatea – susținută de 44,1% din cetățeni. Opțiune criticată și ignorată de 4,9% care se află la guvernare și care optează pentru aderarea R. Moldova la NATO. Alegere care este semnificativ mai puțin populară decât aderarea la UE – 12,2%, unirea cu România – 11,6%, Alianță militară cu Rusia – 11,0%.

Autor: Ian Lisnevschi

Comments (0)
Add Comment