Irina Vlah, care a candidat independent la funcția de președinte, spune că în ziua imediat următoare după alegeri a primit o mulțime de apeluri și mesaje de la cetățenii care au votat pentru ea și care au întrebat-o despre acțiunile de mai departe.
Politiciana a declarat că își va anunța decizia doar după o consultare amplă cu cetățenii, mai ales în localitățile în care a fost votată masiv.
„Pe 20 octombrie am participat la alegerile prezidențiale, în calitate de candidat intendent, unde am obținut un suport apreciabil din partea cetățenilor. Pe această cale țin să le mulțumesc”, a declarat Irina Vlah.
Aceasta a adăugat că a decis să demareze o amplă campanie de consultări cu cetățenii privind acțiunile de mai departe.
„Oamenii vor să se implice. Fără o implicare masivă a oamenilor, care nu sunt indiferenți de soarta țării, Republica Moldova nu poate fi salvată”, a afirmat Irina Vlah.
Politiciana a anunțat că, împreună cu echipa, va merge în localități unde va discuta cu oamenii, și că va merge, în special, în localitățile unde a fost votată de un număr semnificativ de alegători. Potrivit Irinei Vlah, acești oameni au investit speranțe în votul lor și acum este corect ca ei să fie implicați direct în procesul de luare a deciziilor pe viitor
„Sunt sigură că și de această dată oamenii mă vor ajuta să iau o decizie corectă, iar care va fi această decizie voi anunța public la finalul campaniei de consultări cu cetățenii”, a conchis Irina Vlah.
Reamintim că, la 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorii patru ani.
Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.
Alegătorii au mers la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.
Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru Maia Sandu au votat 656.354 de alegători sau echivalentul a 42,45% din numărul celor care au participat la scrutin, în timp ce Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul 2, fiind susținut de 401.726 de cetățeni, ceea ce constituie 25,28% din numărul total de votanți. Potrivit CEC, Maia Sandu câștigă la o diferență de aproape 254.628 de voturi.
În ceea ce privește rezultatele preliminare ale referendumului, la întrebarea adresată, 50,46% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat opțiunea „Da”, iar 49,54% au răspuns „Nu”.
Astfel, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind cum s-au desfășurat alegerile, pregătirile, toate incidentele, precum și toate rezultatele centralizate de la birourile electorale ale secțiilor de votare, inclusiv rapoartele pe care le vom recepționa de la organele electorale.
„În termen de zece zile, Curtea Constituțională va confirma sau infirma printr-o hotărâre rezultatele. Amintim că legea adoptată prin referendum se publică printr-o ediție specială a monitorului oficial, iar data adoptării deciziei este data desfășurării referendumului”, au declarat reprezentanții CEC.