Jurnalist: Anunțatul miting al PAS, oportunitate de coalizare a partidelor pro-europene

Comentatorul politic Victor Nichituș notează, într-un editorial apărut pe rețelele de socializare, că anunțarea organizării mitingului pro-european din 21 mai rerezintă o oportunitate pentru opoziția pro-europeană de a se coaliza împotriva monopolizării curentului pro-european de către PAS.

Nichituș consideră că această oportunitate a fost observată de către primarul Chișinăului, Ion Ceban, care a anunțat că va oferi cu titlu gratuit suportul Primăriei Chișinău pentru organizarea manifestației anunțată dar va oferi platforma politică MAN tuturor celor care împărtășesc aceiași viziune cu el, formațiuni politice ori persoane politice independente.

Potrivit editorialistului, anunțarea organizării unui miting pro-european a introdus o agendă falsă de discuții în societate. “Introducerea unei teme false de discuții îndepărtează pericolul ca cetățenii să discute teme cu adevărat sensibile existente în societatea moldoveană – inflație, sărăcie, șomaj, degradare demografică. Teme de care se face responsabilă guvernarea PAS și președintele Maia Sandu”, notează Nichituș .

Liderul de opinie publică afirmă că primarul Ceban este conștient de tactica de dezbinare adoptată de către decidenții PAS drept pentru care și-a anunțat deschiderea către construirea unei coaliții pro-europene împotriva monopolizării curentului pro-european de către partidul de guvernare. „Nu ar trebui să etichetăm cetățenii, nu ar trebui să-i dispersăm. MAN îndeamnă clasa politică să nu divizeze societatea moldoveană. Pun la dispoziție platforma MAN tuturor celor care împărtășesc aceiași viziune politică cu mine – Europa începe de-acasă, nimeni nu va mătura în casa noastră dacă nu o facem noi”, a subliniat primarul Chișinăului.

Nichituș consideră că “participarea lui Ceban la mitingul pro-european nu înseamnă că acesta s-a încolonat manifestației de partid organizată de PAS” . „După ce participanții la acest miting vor pleca acasă, tot Primăria condusă de Ion Ceban va face curățenie în Piața Marii Adunări Naționale. Pentru că, indiferent de etichetele distribuite de partidul de guvernământ la adresa primarului, Chișinăul a fost și este o capitală europeană. Iar europenitatea unui oraș ori a unui partid se dovedește prin fapte”, a concluzionat editorialistul.

Comments (0)
Add Comment