Klaus Iohannis va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, invitat de Emmanuel Macron

Preşedintele Klaus Iohannis va participa vineri, la invitația președintelui francez Emmanuel Macron, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice (JO) de la Paris, potrivit agendei sale publice difuzate de Administrația Prezidențială.

Vineri, la ora 17.30, Klaus Iohannis va fi prezent la recepţia oferită de preşedintele francez Emmanuel Macron, iar de la ora 20.30 – la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, în Piața Trocadéro.

De asemenea, joi, şeful statului va participa, începând cu ora 14.00, la inaugurarea Casei României, eveniment organizat de Ambasada României la Paris.

Klaus Iohannis a primit săptămâna trecută, la Palatul Cotroceni, echipa olimpică a României care va merge la Jocurile Olimpice de la Paris. Șeful statului le-a înmânat sportivilor drapelul României, care va fi purtat decanotorii Ionela şi Marius Cozmiuc.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a dat asigurări, marţi, cu trei zile înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Paris, că “va fi o ceremonie unică şi vom vedea cu toţii, de vineri seară, de ce a meritat”.

Aproximativ 100 de șefi de state și de guverne sunt așteptați la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, ce va avea loc vineri, 26 iulie, potrivit Agerpres, informează Radio România.

Noul premier britanic Keir Starmer, care vrea să pună accent pe întărirea relaţiilor cu Franţa, va asista la parada fluvială. Printre alţi invitaţi aşteptaţi se numără cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, omologul său finlandez Alexander Stubb şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Soţia preşedintelui Joe Biden, Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, şi-a confirmat, de asemenea, prezenţa, în timp ce soţul vicepreşedintelui SUA, Kamala Harris, noul candidat la alegerile prezidenţiale, Douglas Emhoff, va asista la ceremonia de închidere.

O certitudine este aceea că preşedintele rus Vladimir Putin va fi marele absent, după ce Rusia a fost exclusă în calitate de naţiune din cauza războiului din Ucraina declanşat de liderul de la Kremlin în februarie 2022.

Nici președintele Chinei, Xi Jinping, nu va face deplasarea, dar va fi reprezentat la cel mai înalt nivel de vicepreşedintele Han Zheng.

Responsabilii de la Kiev nu au precizat dacă preşedintele Volodimir Zelenski va fi prezent vineri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Vineri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va difuza un mesaj de pace în lume, în timp ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va face apel la „un armistiţiu olimpic”.

sursa

emmanuel macronklaus iohannis
Comments (0)
Add Comment