Kremlinul respinge rolul de mediator al lui Erdogan în conflictul din Ucraina

Rusia respinge propunerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care i-a spus miercuri lui Vladimir Putin că Ankara ar putea ajuta la încheierea războiului dintre Ucraina şi Rusia.

Recep Tayyip Erdogan a vorbit cu Vladimir Putin în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), care se desfăşoară în Kazahstan, și a declarat că el crede că este posibilă o pace echitabilă, care să convină ambelor părţi, a anunțat preşedinţia turcă.

Însă purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a exclus orice rol de intermediar pentru liderul turc. „Nu, nu este posibil”, a declarat Peskov, când a fost întrebat de un jurnalist al televiziunii ruse dacă Erdogan şi-ar putea asuma un astfel de rol, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS, care nu detaliază de ce Kremlinul s-a opus implicării lui Erdogan.

Spre deosebire de alţi lideri NATO, care au impus sancţiuni guvernului lui Putin, Erdogan a încercat să menţină relaţii bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina pe tot parcursul conflictului, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Turcia a jucat un rol-cheie în punerea în aplicare a unui acord care să garanteze că cerealele pot fi transportate în siguranţă din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acordul a rămas în vigoare timp de un an. Tot în Turcia s-au desfăşurat, la începutul conflictului, negocieri pentru un armistiţiu care, susţine Putin, ar fi fost fructuoase, dar Ucraina a renunţat apoi brusc la acord.

Comments (0)
Add Comment