La USM a fost lansată cartea in memoriam Eduard Ababei „Teoria și practica ocrotirii procesual-penale a proprietății”, publicată în baza tezei de doctorat.
Esența studiului îl constituie cercetarea mecanismului procesual-penal prin care este asigurată ocrotirea proprietății, ocazie cu care au fost relevate aspecte care vizează desfășurarea unor procedee probatorii prin care este adusă atingere dreptului de proprietate (ridicarea de obiecte și documente); luarea măsurilor de constrângere procesual-penală (sechestrul asigurator, cauțiunea) și instituția acțiunii civile în procesul penal.
Colegii și prietenii lui Eduard Ababei și l-au amintit în calitate de Judecător al Curții Constituționale; avocat, membru al Uniunii Avocaților; membru al Comisiei privind licențierea activităților de notar de pe lângă Ministerul Justiției; formator la Institutul Național al Justiției, Președinte al Consiliului Institutului Național al Justiției; membru al Consiliului executiv al Asociației Judecătorilor; vicepreședinte, președinte al Colegiului civil și de contencios administrativ la Curtea de Apel Bălți; judecător la Judecătoria Drochia; lector universitar, Departamentul Drept Procedural, Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova, lector universitar facultatea de Drept, Universitatea de Stat „Alecu Russo” Bălți. Membru al grupului de lucru pentru elaborarea Codului Administrativ. Membru al grupului de lucru pentru stabilirea gradului de complexitate a dosarelor. Coautor al manualului judecătorului pentru cauze penale.
În cadrul evenimentului au fost premiați laureații Concursului de eseuri in memoriam Eduard Ababei cu genericul „Acțiunea civilă în procesul penal”. Familia Ababei și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova au oferit fiecăruia dintre cei 13 cliniciști laureați, premii în valoare de 1 000 lei fiecăruia.