Lituania a început construcția primelor secțiuni ale zidului său de oțel, menit să țină la distanță migranții și refugiații care trec granița dinspre Belarus, după mai multe luni în care numărul de treceri ilegale ale frontierei a crescut semnificativ, relatează democracy.md cu referire la Reuters.
„Este probabil imposibil să construiești un obstacol peste care nu se poate trece, deci cred că și această barieră poate fi depășită. Însă va dura multă vreme și noi vom avea timp să reacționăm”, a spus Virgilius Raugale, șeful grănicerilor din sudul țării.
Lituania a alocat 152 de milioane de euro pentru a construi 500 de kilometri de zid până în septembrie 2022. Zidul va fi suplimentat de sârmbă ghimpată înaltă de trei metri și de echipament de supraveghere video.
Uniunea Europeană acuză Belarusul că aduce migranți cu avionul din Orientul Mijlociu pentru a-i trimite apoi peste graniță, în Uniunea Europeană, o formă de răzbunare a dictatorului din Belarus pentru sancțiunile economice impuse.
Belarusul neagă aceste acuzații și spune că nu mai acționează pentru oprirea migranților care îi trec granițele pentru că sancțiunile UE nu-i mai lasă resurse pentru acest lucru.
Până acum, trei țări europene au ridicat bariere la granițele lor cu Belarusul – Lituania, Letonia și Polonia. Peste 4.000 de migranți au pătruns în Lituania, prin Belarus, din august 2020. De atunci, alți 5.600 refugiați au fost împiedicați să intre în țară.