Mai bubuie un conflict: Coreea de Nord acuză SUA că vor să provoace un război nuclear

Phenianul a emis o condamnare vehementă față de vizita portavionului american USS Ronald Reagan într-un port din Coreea de Sud, sugerând că aceasta reprezintă un pas semnificativ în cadrul planului Washingtonului pentru un posibil război nuclear. Potrivit agenției oficiale nord-coreene de presă KCNA, Phenianul consideră că implementarea acestui plan a atins “cel mai avansat stadiu”.

Portavionul american, propulsat nuclear, a sosit în portul Busan, iar această mișcare vine în contextul exercițiilor navale comune desfășurate de Coreea de Sud și Japonia în aceeași perioadă.

KCNA a denunțat exercițiile sud-coreeano-japoneze drept o “provocare militară flagrantă”, simulant interceptarea unor nave nord-coreene utilizate în contrabanda cu mărfuri. Agenția nord-coreeană a avertizat asupra rezultatelor pentru peninsula coreeană, considerând situația absolut clară.

Aceste declarații survin în contextul tensionat al unor exerciții militare sud-coreeano-americane desfășurate în august, pe o durată de 11 zile. Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a catalogat alianța în creștere dintre Coreea de Sud și Japonia drept “cea mai gravă amenințare actuală”.

Cu un număr-record de teste de armament în acest an și recenta modificare a Constituției pentru a se declara putere nucleară, Coreea de Nord rămâne un factor de tensiune major în regiune. Este clar că Phenianul consideră mișcările recente ale aliaților SUA drept provocări directe, menționând că planul american de atac nuclear a atins un nivel periculos.

coreea de nord
Comments (0)
Add Comment