Vești bune pentru fanii trupei Snails! După un deceniu de „tăcere”, formația revine în spațiul muzical autohton cu noi piese ce vor fi lansate în scurt timp. Oficial, trupa nu și-a anunțat niciodată destrămarea. Chiar dacă membrii formației erau implicați în alte proiecte muzicale, tot timpul erau în căutare de material nou și se pare că aceste căutări au adus rezultate.
„Noi am înțeles că venit momentul să ne strângem și să înregistrăm un album nou, pentru că în acești zece ani nu exista înțelegerea clară ce vrem să facem. Toată perioada asta, noi nu am stat izolați unul de altul, ne mai vedeam, mai compuneam ceva nou, improvizam, dar din decembrie 2022 am reluat repetițiile. Acum, noi încercăm să combinăm stiluri precum blues, rock-&-roll și rockabilly cu un pic de dispoziție mai folclorică și nuanțe muzicale locale”, ne-a declarat solistul formației, Lilian Severin.
Rezultatele acestor experimente muzicale vor fi prezentate publicului în timpul apropiat, fiind programate atât lansări de piese noi, cât și un șir concerte live.
Istoria formației Snails începe în îndepărtatul 1995, când mai mulți tineri împătimiți de muzica rock încep să-și caute propriul sunet, repetând în una dintre încăperile liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, unde în același an are loc și primul concert în fața publicului. Repertoriul acestei perioade este compus din coveruri la piesele interpretate de Rolling Stones, The Beatles, Shocking Blue, Creedance, dar deja încep să apară și primele creații proprii, care sunt testate la numeroasele concerte susținute de Snails pe diferite scene din Moldova și România. În aceeași perioadă se stabilește și componența clasică a formației: Lilian Severin (chitară, vocal), Gabriel Andronic (chitară, vocal), Vitalie Colț (bass, vocal) și Mircea Sturza (tobe).
Anul 2003 este unul crucial pentru Snails, întrucât formația câștigă Marele Premiu al concursului „Tu poți fi vedetă” organizat de Casa de discuri „A&A Records” din România. Pe lângă premiul propriu zis, trupa obține posibilitatea de a lansa primul album, lucru care nu întârzie să se întâmple în următorul an. Albumul „Undeva” este compus sută la sută din piese proprii și în scurt timp devine foarte popular printre tinerii de pe ambele maluri ale Prutului. Atunci apar și primele videoclipuri ale trupei la piesele „Undeva” și „Trenul”.
Al doilea album, „Nu-mi pasă”, a venit peste patru ani și a confirmat reputația „melcilor” drept una dintre cele mai populare trupe rock de pe scena autohtonă. Atunci are loc și prima colaborare cu regretatul regizor Viorel Mardare, care filmează un videoclip la piesa „Superbasuri”.
Pentru a înregistra cel de-al treilea album, „Blue Passports”, băieții merg în anul 2011 în orașul Umea din Suedia. Tot atunci, denumirea trupei este schimbată din Snails în FurioSnails, iar pentru piesa de titlu a albumului, Viorel Mardare filmează un videoclip la producerea căruia participă o mulțime de moldoveni din diasporă, filmulețul devenind un adevărat fenomen cultural.
威而鋼 – wp:paragraph –>Din 2013, Snails își pune pe pauză activitatea, în tot acest timp având doar o singură apariție în fața publicului, în toamna anului 2018, în cadrul unei acțiuni de colectare de fonduri pentru tratamentul regizorului Viorel Mardare, care a fost un bun prieten al formației. Membrii formației continuă să rămână foarte apropiați, dar fiecare dintre ei se lansează în diferite proiecte muzicale. Lilian Severin experimentează în cadrul proiectului Amber Traps, Mircea Sturza și Gabriel Andronic fac parte din trupa Mozambic Filarmonic, iar Vitalie Colț se lansează în literatură și colaborează cu formația Via Dacă.