Ministerul Agriculturii introduce măsuri financiare pentru fermierii afectați de secetă și dezastre naturale

În cadrul reuniunii Comitetului de Supraveghere al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a prezentat primul pachet de măsuri financiare destinate sprijinirii fermierilor afectați de secetă și alte dezastre naturale în 2024.

Aceste măsuri sunt menite să faciliteze accesul fermierilor la resursele necesare pentru continuarea activităților agricole și menținerea stabilității economice în sector. În special, se propune renunțarea la penalitățile de întârziere pentru agricultorii care au întârziat rambursarea creditelor în 2024 din cauza dezastrelor naturale.

ADMA va renunța la 100% din penalități cu condiția prezentării unui certificat care să confirme existența unor circumstanțe de forță majoră emis de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. De asemenea, se va acorda o perioadă de grație de 6 luni pentru plățile intermediare care expiră între 2 septembrie și 31 decembrie 2024.

Fermierii pot depune o cerere scrisă însoțită de certificatul relevant de forță majoră. În al treilea rând, ultima plată pentru 2024 va fi suspendată pentru aceeași perioadă (2 septembrie – 31 decembrie 2024) dacă sunt îndeplinite aceleași condiții și dacă sunt depuse cererea și certificatul corespunzător din partea CCI. În plus, s-a decis reducerea avansului în cadrul Programului de dezvoltare a sistemelor mici de irigații de la 40 % la 20 % pentru a facilita accesul fermierilor la echipamentul de irigații necesar, care este important pentru agricultura durabilă.

După cum a subliniat Ministerul Agriculturii, aceste măsuri vizează sprijinirea fermierilor care se confruntă cu dificultăți grave din cauza condițiilor climatice nefavorabile și acordarea asistenței necesare pentru continuarea activității și menținerea stabilității în sectorul agricol.

La rândul său, fostul directorul executive al asociației „Forța fermierilor”, Alexandru Slusari, a precizat că anularea amenzilor, amânarea plăților și restructurarea ultimelor plăți pentru fermierii afectați de secetă îi vizează doar pe fermierii care au achiziționat utilaje agricole în rate prin ADMA.

„Impresia creată a fost că decizia Ministerului Agriculturii de a amâna toate datoriile agricultorilor a fost o greșeală și a indus publicul în eroare. Cea mai mare parte a datoriilor fermierilor este legată de bănci și furnizori, care nu intră sub incidența acestei decizii a Ministerului Agriculturii”, a subliniat Alexandru Slusari.

El a mai adăugat că în România, de la 1 septembrie 2024, va fi aplicată suspendarea tuturor plăților bancare până la sfârșitul anului 2025, facilitarea accesului la creditele garantate de stat și acordarea de compensații pentru fermierii afectați de secetă. Iar acestea, a spus el, „sunt măsuri mai realiste și mai eficiente pentru a sprijini agricultura”. 

sursa

agriculturaVladimir Bolea
Comments (0)
Add Comment