Ministrul Apărării: Da, avem nevoie și de arme, fiindcă ceea ce avem este destul de învechit

Armata Națională a Republicii Moldova are nevoie de arme, pentru că stocul actual este învechit și expirat. Despre aceasta a vorbit ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Oficialul a precizat, la un post privat de televiziune, că doctrina militară a Republicii Moldova este de apărare și nu de invadare.

”Orice articol militar care va veni în Republica Moldova, va fi folosit pentru apărare. Doctrina militară a Republicii Moldova este de apărare și nu prevede o doctrină de ofensivă, ori obiective de a cuceri sau invada pe cineva (…) ”Analizând atent ce se petrece în Ucraina, noi învățăm lecții. Vedem ce fel de armament, tactici, se folosesc și cum am putea noi să le introducem ca un concept de dotare și instruire pentru pregătirea trupelor”, a spus ministrul.

Potrivit lui Nosatîi, Moldova se află la faza a doua de implementare a Planului de dezvoltare a capabilităților militare ale Armatei Naționale, agreat de NATO, și care prevede echiparea Armatei Naționale.

”Când vorbim de armament militar trebuie să luăm în considerație că nu se referă la mitraliere, tunuri, sau altceva ce împușcă și nimicește. Sunt echipamente cu destinație militară. Ne referim la echipamente de protecție a efectivului, mijloace de comunicații, sisteme de înștiințare timpurie. Nu neapărat acestea vor fi arme, cum fiecare acum își închipuie că vom primi numai arme. Da, avem nevoie și de arme, fiindcă pe acelea pe care le avem sunt destul de învechite. Stocurile de muniții, altele necesare pentru a le opera, demult s-a epuizat”, a declarat ministrul.

Recent, șefa diplomației britanice, Liz Truss, a declarat că NATO analizează posibilitatea trimiterii în Republica Moldova a armamentului modern, ”pentru a o proteja de invazia rusă”. Ulterior, ministrul moldovean de Externe, Nicolae Popescu, a declarat că, Guvernul de la Chișinău poartă o dezbatere internă despre faptul dacă trebuie să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare a Republicii Moldova, dar nu a luat încă o decizie pe marginea acestui subiect.

Liderul PAS, Igor Grosu, a declarat nu vede o problemă în faptul că NATO ar putea livra armament în Republica Moldova ”atât timp, cât acest lucru se face într-un cadru civilizat, transparent și democratic”.
Principala forță de opoziție din Moldova, PSRM și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu declarația ministrului de Externe al Marii Britanii și a cerut președintelui țării, Guvernului, MAEIE, majorității parlamentare să ofere de explicații publice pe acest subiect.

Comments (0)
Add Comment