Ministrul de Externe moldovean la Washington: R. Moldova este gata să se implice în reconstrucția Ucrainei

Ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi, își continuă vizita la Washington, unde a purtat discuții în Congres și a prezidat o nouă reuniune a Dialogului Strategic R. Moldova – Statele Unite ale Americii.

Cele patru grupuri de lucru comune ale Dialogului Strategic vor analiza „progresele” Republicii Moldova, precum și „importanța programelor de sprijin ale SUA în domeniile de securitate și apărare, a statului de drept, buna guvernare, securitatea energetică și economică, dar și contactele la nivel personal între cetățenii țarilor noastre”, a anunțat diplomația moldoveană, după ședința plenară a Dialogului Strategic. Comunicatul MAE, din 18 aprilie, nu face alte precizări asupra programelor de sprijin ale SUA aflate în discuție.

Dialogul Strategic R. Moldova – SUA, lansat în 2014, este o platformă de cooperare aprofundată între cele două țări. După o pauză de câțiva ani, el fost relansat în 2017 și apoi în 2022, după invazia rusă în Ucraina. Reuniunea precedentă a avut loc în martie 2023, la Chișinău.

Guvernele celor două state, potrivit MAE, cooperează în cadrul a patru grupuri de lucru privind:

  • statul de drept și buna guvernare;
  • aspectele politice și de securitate;
  • aspectele economice și energetice;
  • diplomația publică.

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, le-a mulțumit „prietenilor” din SUA pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova pentru atingerea obiectivelor sale de dezvoltare.

„Am vorbit despre provocările cu care R. Moldova s-a confruntat, dar și reformele pe care le-am implementat în ultimii doi ani, după ce situația regională s-a schimbat radical, urmare a agresiunii militare neprovocate a F. Ruse în Ucraina”, a declarat oficialul moldovean, după reuniunea Dialogului Strategic.

Vineri, 19 aprilie, Mihai Popșoi a discutat cu co-președinții grupului de prietenie pentru Moldova din Congresul SUA, Michael Lawler și Deborah K. Ross, despre situația de securitate regională, evoluțiile politice din R. Moldova, provocările asociate agresiunii F. Ruse în Ucraina și reformele pe care le face guvernarea menite să contribuie la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

„Am mulțumit congresmenilor pentru ajutorul constant pe care îl oferă, inclusiv prin promovarea rezoluțiilor de sprijin pentru agenda de reforme a țării noastre”, a declarat ministrul de Externe.

La 24 februarie 2023, în Congresul american a fost înaintată o rezoluție în susținerea poporului R. Moldova și a guvernului de la Chișinău, care remarcă angajamentul R. Moldova de promovare a democrației pe calea integrării europene, în fața invaziei Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul întrevederii cu co-președinții grupului de prietenie pentru Moldova din Congres, Mihai Popșoi a accentuat „importanța continuării asistenței pentru Ucraina” și susținerea acesteia „în promovarea democrației pe întreg continentul european”.

„R. Moldova susține ferm prietenii ucraineni și este gata să se implice în procesul de reconstrucție a Ucrainei în ajutorul oferit pe timp de război în asigurarea tranzitului de cereale și adăpostirea refugiaților.”, a declarat șeful diplomației moldovene.

Tot vineri, Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru management și resurse, Richard Verma.

„L-am primit pe ministrul de externe al R. Moldova pentru a vorbi despre angajamentul nostru comun față de dezvoltarea economică, a infrastructurii și despre sprijinul neclintit pentru Ucraina”, a scris oficialul american pe rețeaua de socializare X.

Tot la Washington, Mihai Popșoi urmează să participe la Convenția Moldo-Americană, care a ajuns la cea de a 10-a ediție, o platformă ce reunește în fiecare an personalități politice, academice, culturale, oameni de afaceri, studenți sau activiști civici, cu scopul de a întări legăturile dintre cele două state. La ediția din mai 2023, la Chicago, a fost prezentă și președinta Maia Sandu.

Șeful diplomației moldovene va ține și o lecție publică la Georgetown University, unde va vorbi despre agenda de reforme a Guvernului de la Chișinău, consecințele regionale ale războiului din Ucraina, precum și despre „progresele” Republicii Moldova în parcursul său de aderare la Uniunea Europeană.

Ultima vizită oficială în SUA a unui înalt demnitar din Republica Moldova a fost cea a președintei Maia Sandu, în decembrie 2022. La întrevederile cu oficiali de la Washington, Maia Sandu a spus că Moldova își dorește să aprofundeze Dialogul Strategic cu SUA, unul dintre principalii săi parteneri de dezvoltare.

În februarie 2023, Maia Sandu s-a întâlnit, la Varșovia, cu președintele SUA, Joe Biden, cu care a discutat despre consecințele războiului din Ucraina, solicitând sprijinul Americii pentru consolidarea rezilienței economice a Republicii Moldova.

Sursa

Comments (0)
Add Comment