Moldova, Franța și FBI cooperează privind o schemă de corupție

Astăzi, 4 iunie, PA a efectuat multiple percheziții în cadrul unei anchete comune dintre Moldova și Franța, cu asistența FBI din SUA, care investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări, anunțați în căutare internațională, susține Veronica Dragalin.

„PA a pornit un dosar penal pe 2 aprilie 2024, pe baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței. Ancheta a fost pornită pe baza informațiilor furnizate de Interpol. Ulterior, autoritățile din Marea Britanie au furnizat și alte informații relevante PA din Moldova”, a declarat Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție

Aceasta susține că, la 11 aprilie 2024, Republica Moldova și Republica Franceză au încheiat un acord de Echipă Comună de Investigație la sediul Eurojust la Haga, Olanda. De asemenea, Procuratura Anticorupție a solicitat și asistența FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale care urmau să fie ridicate în cadrul perchezițiilor autorizate.

Potrivit probelor acumulate până în prezent, există o bănuială rezonabilă că un grup de persoane, de diferite naționalități, au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul notificărilor roșii Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Moldova și în alte țări, cu scopul de a bloca și șterge notificările roșii a acestora, prin plata de mită către funcționari publici, inclusiv în R. Moldova și, presupusele sume achitate de beneficiarii acestor scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA. 

„Interpol a alertat autoritățile de drept din Franța, țara gazdă a INTERPOL, despre această schemă și cooperează cu ancheta comună. Probe suplimentare au stabilit o bănuială rezonabilă că, într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belorusia și alte țări, suspectate de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul Notificărilor Roșii in schimbul plăților. Serviciul Secret al Statelor Unite, FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie au furnizat informații relevante Procuraturii Anticorupție în cadrul acestei investigații”, a spus Veronica Dragalin. 

Serviciul Secret al SUA FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie a furnizat informații relevante Procuraturii Anticorupție în cadrul acestei investigații. Astfel, în dimineața zilei de 4 iunie, în temeiul unor mandate de percheziții, procurori și ofițeri din cadrul PA au efectuat 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența procurorilor și ofițerilor francezi și FBI în calitate de specialiști. 

În urma perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, documente care urmează să fie examinate. Au fost reținute patru persoane până la 72 de ore. 

„Vreau să vă mulțumesc tuturor. Deocamdată nu dăm răspunsuri la întrebări. O să revenim cu detalii suplimentare când ne va permite codul. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să le acordați în scris”, a conchis Veronica Dragalin. 

Citiți întregul comunicat aici. 

Comments (0)
Add Comment