Moldova va denunța încă un acord CSI legat de valorile culturale și istorice

Documentul a fost semnat de Republica Azerbaidjan, Federația Rusă, Republica Armenia, Republica Tadjikistan, Republica Belarus, Turkmenistan, Republica Kazahstan, Republica Uzbekistan, Republica Kârgâzstan, Ucraina și țara noastră, transmite democracy.md, cu referire la newsmaker.md. 

Potrivit proiectului, denunțarea acordului a fost inițiată pentru că documentul este unul vag și este lipsit de claritate și precizie.

De asemenea, în acest Acord se menționează despre faptul că va fi constituită o Comisie interguvernamentală, care va сооrdоnа procesul de restituire а valorilor culturale și istorice către Statele de origine, însă aceasta nu a cost formată nici până în prezent.

Mia mult, schimbul de cataloage la nivelul statelor membre ale Comunității nu a fоst realizat. Iar articolul șase din Acord nu abordează în mod direct procesul de restituire a vаlоrilоr culturale și istorice a statelor de origine, se menționează în proiectul privind denunțarea Acordului.

„Potrivit Ministerului Culturii, până în prezent, circa 90% din prevederile Acordului nu au fost implementate, iar acest lucru relevă ineficiența și inaplicabilitatea acestui document”, se mai arată într-un comunicat al Parlamentului.

Comments (0)
Add Comment