Noi oportunități pentru fondatorii de startup-uri din Moldova. „Startup Funding Conference” i-a adus față-n față cu potențialii investitori

Cel mai important eveniment dedicat finanțării startup-urilor din țară, „Startup Funding Conference”, a adunat la Chișinău zeci de investitori locali și internaționali, peste 150 de participanți, organizații de suport și finanțare, reprezentanți ai instituțiilor de stat și membri ai comunității tech. Evenimentul a fost dedicat atragerii surselor de finanțare pentru antreprenorii din Moldova.

„Noi lucrăm fără întrerupere cu antreprenorii, cu fondatorii de startup-uri și încercăm să-i motivăm și să-i ajutăm să-și dezvolte afacerile și să-și crească capacitățile. Facem asta prin agenda de reforme, modificarea legislației, digitalizare și multe alte acțiuni. Suntem siguri că, în curând, vom avea istorii de succes care ne vor face mândri”, a declarat Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Angajamentul Guvernului Republicii Moldova de a crea un fond de finanțare pentru startup-uri este un pas crucial pentru a pentru a fi siguri că tot mai mulți inovatori își pot transforma ideile în realitate. Totodată, ne inspiră să vedem cum Moldova promovează o cultură a inovației, în special prin tineri, așa că suntem recunoscători să sprijinim acest demers”, a menționat Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

„Moldova este o prioritate pentru Polonia în mai multe domenii, precum diplomație, securitate, cooperare, iar evenimentul de astăzi a facilitat comunicarea dintre comunitățile de experți și inovatori din cele două țări. Acest lucru este important, mai ales că relațiile economice dintre cele două țări s-au intensificat în ultimii ani”, a precizat Jacek Kasprzyk, șeful adjunct al Ambasadei Poloniei. 

Pe parcursul evenimentului, au fost organizate diverse paneluri de discuții și prezentări despre sursele de finanțare pentru startup-uri, trenduri, inovații și soluții bancare personalizate.

„În Moldova, avem deja zeci de startup-uri care au reușit să atragă finanțări în valoare totală de peste 44 de milioane de dolari, iar noi suntem cei care, în fiecare zi, încercăm să ajutăm startup-urile să obțină suport din diferite surse. Prin astfel de evenimente, aducem împreună potențialii finanțatori și fondatorii de startup-uri, ceea ce duce într-un final la colaborări valoroase”, a declaratOlga Melniciuc, CEO Startup Moldova.

În cadrul conferinței, fondatorii de startup-uri au avut posibilitatea să participe la discuții cu investitorii, sesiuni de întrebări-răspunsuri și sesiuni de pitching.

Aceștia au aflat unde pot găsi finanțare pentru afacerile lor și au stabilit conexiuni cu investitori din Europa Centrală și de Est, instituții financiare, acceleratoare locale și internaționale.

„Un startup trece prin diverse perioade, de la cele în care rămâi practic fără bani, până la momentele în care ești mulțumit de rezultatele pe care le obții. Noi am avut perioade foarte nefavorabile, dar există o lege nescrisă în acest domeniu – după timpurile grele vin cele bune. Așa că le recomand celor care pornesc pe acest drum să fie implicați, să ia în calcul toate riscurile și să nu renunțe la visul de a avea propria afacere”, a menționat Dumitru Ciorici, cofondator Fagura. 

„Startup Funding Conference” a fost organizată de Startup Moldova împreună cu Warsaw Enterprise Institute și maib.. Partener general al evenimentului este Orange Systems. Partenerii de organizare sunt: Mozaic, Business Angels Moldova, Proiectul Tehnologiile Viitorului (USAID, Suedia, UKAid) și UMAEF.

Comments (0)
Add Comment