Noi proiecte de cooperare între Misiunea OSCE și Republica Moldova în domeniul mediului

Secretarul de Stat Gheorghe Hajder a avut recent o întâlnire cu Bakyt Dzhusupov, ambasadorul Misiunii OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), pentru a evalua și planifica viitoarele proiecte de colaborare. În cadrul întâlnirii, dl. Hajder a mulțumit Misiunii OSCE pentru suportul constant în procesul de reintegrare a țării și a subliniat importanța parteneriatului în fața provocărilor din regiunea transnistreană.

Hajder a apreciat ajutorul acordat de Misiunea OSCE, care a permis agenților economici din stânga Nistrului să se conformeze noilor cerințe de mediu. Întâlnirea a oferit și oportunitatea de a discuta noi proiecte de cooperare în domeniul împăduririi și protejării ariilor naturale.

Printre subiectele abordate s-a numărat și Memorandumul semnat în 2019 între Misiunea OSCE și Ministerul Mediului, care a facilitat reambalarea și transportul a 462 tone de pesticide din 23 de localități către o instalație din Germania. Această acțiune face parte dintr-un efort mai amplu de eliminare a aproximativ 600 tone de pesticide din regiunea transnistreană, proiect început în 2013.

De asemenea, în 2023, Misiunea OSCE și Ministerul Mediului au semnat un nou Memorandum privind eliminarea substanțelor chimice periculoase din Moldova. Până în prezent, 154 de tone au fost reambalate și transportate din Transnistria către Germania, iar în a doua jumătate a anului 2024 se preconizează eliminarea altor 210 tone de substanțe de pe malul drept al Nistrului.

Discuțiile s-au concentrat și pe suportul OSCE în consolidarea cooperării cu Ucraina în gestionarea fluviului Nistru, în cadrul proiectului finanțat de GEF (Facilitatea Globală de Mediu) „Consolidarea cooperării transfrontaliere și managementului integrat al resurselor de apă în bazinul râului Nistru”. Se așteaptă lansarea unei noi faze a proiectului în anul curent.

Ministerul Mediului își exprimă recunoștința față de Misiunea OSCE pentru deschiderea și implicarea activă în proiectele de mediu din Republica Moldova și așteaptă cu interes continuarea acestei colaborări fructuoase.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment