Numărul persoanelor refugiate din Ucraina care beneficiază de statut de protecție temporară pe teritoriul Municipiului Chișinău a depășit cifra de 23.000, cu 500 mai multe decât săptămâna trecută.
Datele au fost prezentate de Inspectoratului General pentru Migrație, luni, 15 aprilie.
În context, viceprimarul Angela Cutasevici face a făcut un apel repetat către cetățenii ucraineni, îndemnându-i să-și legitimeze șederea.
„În primul rând, protecția temporară le oferă persoanelor beneficiare dreptul de a munci. Primăria Municipiului Chișinău susține încadrarea în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, astfel fiindu-le asigurată integrarea socială și economică. De asemenea, statutul protecției temporare le oferă cetățenilor ucraineni, stabiliți în Municipiul Chișinău, dreptul de a-și școlariza copiii minori în instituțiile municipale de învățământ sau de a beneficia de asistență medicală”.
Totodată, Angela Cutasevici a reiterat că, Primăria Chișinău îi îndeamnă în continuare pe toți cetățenii ucraineni refugiați să beneficieze de o ședere legală pe teritoriul Capitalei.
Menționăm că, potrivit legii, statutul de protecție temporară oferă cetățenilor ucraineni mai multe drepturi, inclusiv: de a rămâne pe teritoriul Republicii Moldova pe perioada protecției temporare acordate; de a munci; de a avea acces la cazare în centre de plasament temporar pentru persoane aflate în dificultate; de a beneficia de asistență medicală primară și de urgență; de a avea acces la învățământ general, în cazul minorilor sau de a beneficia de măsuri de asistență socială.
În prezent, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, conform datelor actualizate ale Inspectoratului General pentru Migrație, peste 44.000 de cetățeni ucraineana beneficiază de de statut de protecție socială.