O nouă alertă aeriană în România: Au fost ridicate patru avioane de luptă

Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a anunțat că, sâmbătă, în jurul orei 02:30, sistemul radar al Armatei României a detectat o țintă aeriană de mici dimensiuni deasupra Mării Negre, la aproximativ 45 de kilometri est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea. Din cauza traiectoriei acestei ținte, care se îndrepta către frontiera de stat a României, au fost activate structurile responsabile pentru Poliția Aeriană Extinsă sub comandă NATO, urmate de Poliția Aeriană sub comandă națională, conform procedurilor de securitate.

În comunicatul MApN se precizează că, pentru monitorizarea situației, au fost mobilizate două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și două F-16 românești de la Baza 86 Aeriană Borcea.

În jurul orei 04:00, ținta a traversat frontiera României în zona Gura Portiței, iar Centrul Național Militar de Comandă a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) pentru a institui măsuri de alertare a populației din nord-estul județului Constanța. Traseul țintei a fost urmărit de radare până în localitatea Cogealac, Constanța, la o adâncime maximă de 19 kilometri pe teritoriul național.

Forțele aeriene nu au reușit să stabilească contact vizual cu ținta în niciun punct al traseului. Semnalul radar a fost pierdut la sud de localitatea Cogealac în jurul orei 04:30, iar alerta aeriană a fost ridicată la ora 05:10, când aeronavele de luptă au revenit la bază. Până în prezent, nu a fost identificată nicio zonă de impact pe teritoriul național.

Forțele MApN au început cercetări în zona afectată și au informat în timp real structurile NATO despre situație. Incidentul este similar cu unul care a avut loc joi, ceea ce sugerează o creștere a activităților aeriene neautorizate în regiune, un aspect important pentru securitatea aeriană a României și a NATO.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment