Obiectul neobișnuit pe care astronomii l-au observat în Sistemul Solar

O nouă cometă interstelară a fost observată în sistemul nostru solar. Astronomii au văzut obiectul neobișnuit în timp ce traversa cu rapiditate și este al treia care a pătruns vreodată în colțul nostru de univers, relatează CNN.

O nouă cometă interstelară, numită 3I/ATLAS, a fost descoperită recent în sistemul nostru solar, stârnind entuziasmul astronomilor. Aceasta este doar al treilea obiect celest din afara sistemului nostru solar observat vreodată în această parte a universului, potrivit CNN.


Cometa a fost observată pentru prima dată marți de telescopul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) din Chile, finanțat de NASA. De atunci, astronomii au urmărit mișcările obiectului până la 14 iunie, constatând că acesta a sosit dinspre constelația Săgetătorului.


Viteza și traiectoria cometei prin Sistemul Solar sunt doi indicatori puternici ai originii sale din afara sistemului nostru solar. Gianluca Masi, astronom și astrofizician la Observatorul Astronomic Bellatrix din Italia, a declarat pentru CNN că acești factori sugerează clar proveniența interstelară a cometei. Cometa se deplasează cu o viteză de aproape 60 de kilometri pe secundă, mult prea rapid pentru a fi un obiect „local” din sistemul nostru solar, a explicat Teddy Kareta, profesor asistent la Universitatea Villanova.

„Obiectele legate de Soare – locuitorii sistemului nostru solar – urmează traiectorii în jurul acestuia care revin în același punct”, a precizat Kareta. „Traiectoria acestui obiect prin Sistemul Solar este aproape o linie dreaptă”.

Astronomii estimează că diametrul cometei este de aproximativ 20 de kilometri, cu o marjă semnificativă de incertitudine datorită luminozității obiectului. 3I/ATLAS pare să fie cea mai strălucitoare și mai rapidă dintre cele trei obiecte interstelare descoperite până acum.

Cometa se apropie de sistemul nostru solar dinspre centrul galactic al Căii Lactee, o direcție diferită față de obiectele anterioare, potrivit dr. Paul Chodas, director al Centrului de Studii pentru Obiecte Apropiate de Pământ al NASA.

De la descoperirea inițială, astronomii s-au grăbit să observe obiectul cu telescoape din întreaga lume. Kareta a observat cometa folosind telescopul Lowell Discovery de la Observatorul Lowell din Flagstaff, Arizona, imediat ce a aflat despre ea în noaptea descoperirii.

„Oamenii sunt entuziasmați. Aproape fiecare astronom planetar pe care îl cunosc a alergat imediat la un telescop sau a trimis e-mailuri solicitând timp de observare în următoarele zile”, a spus Kareta.

În 2018, omenirea a avut parte de o surpriză de proporții. Atunci cercetătorii a anunțat faptul că a fost descoperit cel mai îndepărtat obiect din Sistemul Solar.

Astronomii au asigurat că pentru Pământ cometa nu reprezintă nicio amenințare și va rămâne la cel puțin 240 de milioane de kilometri de planeta noastră. Cometa se află în prezent la aproximativ 670 de milioane de kilometri de Soare și va face cea mai apropiată trecere de steaua noastră în jurul datei de 30 octombrie, la o distanță de 210 milioane de kilometri, conform NASA.

Cometa va trece și pe lângă Marte pe 2 octombrie, la 30 de milioane de kilometri de planeta roșie. Cea mai apropiată trecere de Pământ va fi la 270 de milioane de kilometri pe 19 decembrie, potrivit lui Masi. În prezent, cometa este vizibilă în constelația Săgetătorului, care se vede cel mai bine din cerul sudic la mijlocul nopții.

Deși Luna Plină din 10 iulie va face dificilă observarea lui 3I/ATLAS, observațiile chiar și cu telescoape mici ar trebui să se îmbunătățească în lunile următoare. Astronomii se așteaptă ca această cometă să rămână vizibilă pentru observațiile cu telescoape terestre până în septembrie, înainte de a dispărea din vedere.

Ar trebui să reapară de cealaltă parte a Soarelui la începutul lunii decembrie, permițând observații ulterioare. Va fi observabilă până la mijlocul anului 2026, a declarat Chodas.

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

Comments (0)
Add Comment