Oficiul Avocatului Poporului, făcut funcțional. Parlamentul a numit un nou Ombudsman

Ceslav Panico este noul Avocat al Poporului. Parlamentul l-a numit astăzi, 3 februarie, în funcție în cadrul ședinței plenare, cu votul a 56 de voturi.

Deputații l-au ales pe Panico în detrimentul contracandidatului său Alexandru Zubco, care a acumulat 21 de voturi din partea deputaților.

În cadrul aceleiași ședințe, noul Avocat al Poporului a depus jurământul de la tribuna centrală a Parlamentului.

Ceslav Panico este vicedirector al Institutului de Reforme Penale (IRP). În cadrul IRP Panico este responsabil de domeniile anti-tortură, asistență juridică primară și instituții penitenciare și probațiune. Este licenţiat în drept, făcându-și studiile la Universitatea Alexandru Iona Cuza de la Iași în 2007.  Panico este membru al Consiliului Civil privind monitorizarea Centrului Naţional Anticorupţie  și membru al Consiliului pentru prevenirea torturii.

Potrivit Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului, candidatul, care va obține votul majorității deputaților aleși, va fi numit în funcția de Avocat al Poporului. În cazul în care niciun candidat nu va acumula un număr suficient de voturi, va fi anunțat un nou concurs.

Amintim că, funcția de Avocat al Poporului a rămas vacantă la data de 9 decembrie 2021, după ce Natalia Moloșag și-a prezentat cererea de demisie în urma unui scandal public.

Avocata Poporului, Natalia Moloșag a ajuns în gura presei, după ce bloggerul Eugen Luchianiuc  a scris într-un articol, despre faptul că era însoțită mereu de un fost client al său, condamnat pentru acțiuni de proxenetism. Luchianiuc a scris că deși nu este angajat oficial în vreo funcție în cadrul instituției, însoțitorul în cauză o consiliază pe avocată, se expune în fața angajaților din cadrul Oficiului, folosește transportul instituției și are acces nestingherit la informații cu caracter personal.

Numele lui este Godorog Dumitru Victor, fost client al Nataliei Moloșag, care a fost condamnat la 4 ani privațiune de libertate, cu suspendarea condiționată a pedepsei pentru un termen de 3 ani. Dumitru a recunoscut integral vinovăția, precum că din 2012-până la momentul reținerii, 2017, a atras persoane la prostituție, cu însușirea de foloase pe urma prestării de servicii cu caracter sexual online.

Alături de Moloșag, Dumitru Godorog se expunea pe marginea petițiilor, dosarelor și altor procese ce au loc în instituție, toate sub protecția și din numele Avocatei Poporului.  Acest lucru a fost calificat drept ilegal și de către avocata Violeta Gașițoi, care afirmă că Avocatul Poporului poate avea un/o adjunct/ă, angajat/ă oficial cu salariu în cadrul instituției. „Este interzis de lege ca să asiste la ședințe persoane ne identificate, care nu au nici o atribuție la această instituție pentru că pe lângă examinarea plângerilor de ordin individual, se examinează deseori anumite decizii de nivel înalt pot fi și secrete de stat. Faptul că Ombudsmanul nu dă nici o reacție la toate investigațiile ori publicațiile din start, începe să compromită această instituție și la nivel național, dar și la nivel internațional”, a declarat Violeta Gașițoi pentru Realitatea.md.

După aceste indormații, redacția Realitatea.md a încercat să o telefoneze pe Natalia Moloșag, însă avocata „intrat în pământ” după scandalul apărut în spațiul public. Moloșag nu răspundea la apelurile jurnaliștilor, la fel nu cum nu răspunde nici secretariatul Oficiului Avocatului Poporului.

La scurt timp după aceasta, peste 95 de organizații membre ale Platformei Naționale din Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic s-au aratătat extrem de îngrijorate de situația descrisă de unele surse media privind încălcările admise de către Avocata Poporului. Platforma a cerut unanim, în regim de urgență, explicații publice din partea Avocatei Poporului privind statutul cetățeanului Dumitru Godorog în cadrul instituției.

A doua zi, pe data de 1 decembrie, Natalia Moloșag a organizat o conferință de presă în care a anunță că va analiza posibilitatea de a-și depune mandatul din fruntea instituției, însă cu o singură condiție: numai după ce va fi finalizat un control al activității Oficiului până la venirea sa în funcție, dar și a acțiunilor sale din momentul în care a preluat mandatul.

Moloșag a mai anunțat că Dmitri Godorog a avut încheiat un contract de prestări servicii pe un termen între 1 octombrie-31 decembrie 2021, pe bază de voluntariat, în cadrul Oficiului. Ea a menționat că l-a angajat pentru ca aceasta să-i asigure securitatea Nataliei Moloșag, a-i fi șofer și, în general pentru a o face „funcțională”. Ba mai mult, avocata a menționat că recent Godorog a lipit tapete și a pus lumină la Oficiu.

Tot pe data de 1 decembrie, Natalia Moloșag s-a plâns, pe lângă condițiile de lucru, că, odată cu accederea sa în funcție, s-au întâmplat o serie de situații. Spre exemplu, a avut loc o spargere de servere ale Oficiului.

După conferința de presă, Natalia Moloșag, a declarat că odată ce a preluat funcția de Ombudsman, „o parte din angajați au refuzat să o ajute la intrarea în mandat și că informațiile apărute în presă despre ea ar fi un act de răzbunare din partea funcționarilor care și-au dat demisia”. De asemenea, Moloșag a adus mai multe „acuzații în adresa angajaților Oficiului Avocatului Poporului și conducerii anterioare a instituției, a criticat dur modul de administrare a instituției, apreciind negativ activitatea Oficiului Avocatului Poporului în perioada anterioară numirii sale în funcție”. În cele din urmă, angajații Oficiului Avocatului Poporului au venit cu o declarație publică în care pas cu pas condamnă declarațiile fostei Avocate a Poporului, Natalia Moloșag.

Într-un video, Dumitru Godorog și-a exprimat nemulțumirea față de situația creată. Acesta a recunoscut că a fost condamnat și a menționat că a ispășit pedeapsa timp de 3 ani. „În acești trei ani nu am încălcat legea în nici un fel. Cândva poate am greșit cu ceva, dar niciodată nu am fost proxenet, nu am practicat această meserie. Da, a fost videochat online și atât. Acest lucru nu înseamnă proxenetism. Cazierul juridic este curat. Antecedentele penale sunt stinse”, a spus el.

Președinta țării Maia Sandu a spus că nu a cunoscut-o personal pe avocată, chiar dacă aceasta îi reprezentase în trecut interesele.

Iar Natalia Gavrilița, în calitatea sa de vicepreședintă a PAS, precizează că a susținut propunerea prin care Avocata Poporului Natalia Moloșaga să-și prezinte demisia de onoare. La un briefing de presă, șefa Cabinetului de miniștri a spus că mingea este pe terenul Parlamentului pentru ca acesta, în cele din urmă, să organizeze un nou concurs în baza lecțiilor învățate.Menționăm că Natalia Moloșag a fost aleasă în funcția de Ombudsman al poporului la data de 23 septembrie, pentru ea oferindu-și votul 55 de deputați. Anterior, presa a scris că ea a fost avocata Maiei Sandu.

Comments (0)
Add Comment