Opt persoane din Transnistria intoxicate cu monoxid de carbon din cauza sobelor defecte

Mai multe persoane din regiunea transnistreană s-au intoxicat cu monoxid de carbon (CO) din cauza sobelor defecte. În context, oamenii legii din regiune vin cu recomandări către cetățeni.

Potrivit presei din stânga Nistrului, de la 1 ianuarie și până în prezent, opt persoane din regiunea transnistreană s-au intoxicat cu monoxid de carbon după ce au folosit sobele defecte din propriile locuințe. Doi dintre aceștia au decedat.

Printre aceste persoane se numără și un băiat în vârstă de doar 10 ani. De menționat că în prezent, acesta se simte bine și este în siguranță. 

Totodată, ieri, 12 ianuarie, în regiunea transnistreană s-au produs patru incendii din cauza sobelor defecte. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. 

De la începutul anului 2025, în regiune s-au produs 26 de incendii din cauza funcționării necorespunzătoare a aragazului, a aparatelor electrice și a cablajelor defectuoase. 

În acest context, angajații Direcției regionale pentru Situații de Urgență reamintesc:

– Asigurați-vă că soba funcționează bine, coșul de fum nu are crăpături sau alte deteriorări;

– Curățați coșul de fum regulat, cel puțin o dată la trei luni;

– Nu lăsați soba nesupravegheată;

– Folosiți numai lemn de foc uscat sau cărbune, evitând lichidele inflamabile;

– Asigurați-vă că mobila și draperiile sunt la o distanță sigură de aragaz sau sobă;

– Nu supraîncălziți soba – acest lucru poate duce la deteriorarea acesteia și, ulterior, la incendiu. 

Amintim că Gazprom a notificat, pe data de 28 decembrie, Moldovagaz privind suspendarea completă a livrărilor de gaze naturale către R. Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că R. Moldova este pregătită să gestioneze orice situație.

Ulterior, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că instituția pe care o conduce a luat act de decizia Gazpromului, menționând că R. Moldova dispune de suficiente rezerve pentru a acoperi consumul pe malul drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025.

De menționat că, în cadrul unei ședințe operaționale, așa-zisul ministru al Dezvoltării Economice din Transnistria, Serghei Obolonik, a menționat că regiunea are rezerve de gaze naturale în conductă în valoare de 13 milioane de metri cubi. Această rezervă va ajunge până la 20 ianuarie în sud și până pe data de 10 ianuarie în nordul regiunii.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat în repetate rânduri că rămân alături de cetățenii de pe malul stâng al Nistrului și că depun eforturi pentru a găsi soluții alternative.

La sfârșitul lunii decembrie, președinta Maia Sandu a avut o ședință cu premierul Dorin Recean, speakerul Igor Grosu și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialii au discutat despre situația din sectorul energetic. Tot atunci, șefa statului a declarat că așa-zisele autorități din stânga Nistrului au refuzat ajutoarele umanitare pe care Chișinăul este gata să le ofere.

sursa

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

intoxicatietransnistria
Comments (0)
Add Comment