Președinții comitetelor de afaceri externe din parlamentele statelor Baltice și Nordice s-au întâlnit luni, 31 martie, la Chișinău, pentru a discuta despre importanța consolidării cooperării regionale în contextul geopolitic actual. Discuțiile s-au concentrat pe provocările comune de securitate și promovarea valorilor democratice, subliniind necesitatea unei coordonări strânse între statele partenere.
În cadrul unei conferințe de presă, Ine Marie Eriksen Søreide, președinta Comisiei de politică externă din Parlamentul Norvegiei, a subliniat importanța acestei reuniuni pentru a arăta sprijinul și solidaritatea pentru Republica Moldova. „Știm că vă aflați într-un moment critic, cu alegeri parlamentare apropiate și negocieri pentru aderare în curs. De aceea, am dorit să discutăm subiecte importante, precum interferența Federației Ruse în procesele interne și independența energetică,” a spus ea.
Parlamentara norvegiană a mai subliniat că o „pace justă” în Ucraina este nu doar un obiectiv important pentru Ucraina, ci și pentru Uniunea Europeană. „O pace în termenii lui Putin ar pune în pericol grav arhitectura de securitate a Europei,” a avertizat Søreide.
Ina Coșeru, președinta Comisiei parlamentare de politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, a menționat: „Începând cu anul 2025, Republica Moldova va cumpăra energie electrică de pe piața europeană, ceea ce ne va permite să continuăm parcursul nostru european și să nu mai fim șantajați de Rusia.”
Reuniunea a adunat lideri parlamentari de rang înalt din Estonia, Letonia, Lituania, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. „Statele NB8 reprezintă un exemplu de dezvoltare și modernizare către care aspirăm și noi. Sub umbrela UE, Republica Moldova devine mai puternică,” a declarat vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Doina Gherman.
În cadrul vizitei lor, oficialii europeni se vor întâlni și cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, iar programul include și discuții cu societatea civilă. Marți, oficialii vor vizita UTA Găgăuzia, unde vor întâlni reprezentanți ai autorităților locale.
NB8 (Nord-Baltic 8) este un format regional de cooperare ce reunește opt state din regiunea nordică și baltică, concentrându-se pe problemele regionale și internaționale de actualitate.
Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!