Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, rectificarea Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024.
PROIECTUL este elaborat cu scopul precizării veniturilor și cheltuielilor bugetului, reieșind din evoluția executării în perioada de 9 luni ale anului curent, precum și a analizei în diferite aspecte a indicatorilor: dinamica lunară sau trimestrială a cheltuielilor în anii precedenți, dinamica numărului beneficiarilor și mărimilor medii ale prestațiilor sociale, caracterul sezonier al unor prestații, înregistrarea sumelor neridicate de către beneficiari. Astfel, suma veniturilor și a cheltuielilor va fi de 43,04 miliarde de lei.
Potrivit documentului, în bugetul planificat inițial s-a identificat riscul de nevalorificare a mijloacelor financiare planificate. Acestea se referă la resursele pentru pensiile deputaților, membrilor Guvernului, procurorilor, pentru persoanele care se află la întreținerea deplină a statului ș.a. De asemenea, bani nevalorificați s-au identificat și în cazul indemnizațiilor, precum indemnizația paternală tatălui asigurat, indemnizația unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă, indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil ș.a.
Potrivit proiectului, economiile identificate vor fi alocate altor categorii de prestații sociale. Astfel, pentru protecția familiei și copilului, în scopul achitării indemnizațiilor și susținerii familiilor la nașterea copilului, vor fi alocate resurse financiare în sumă de 4,54 milioane de lei; pentru protecția persoanelor în etate, la achitarea pensiilor, suma va fi de 28,54 milioane de lei; pentru pensiile de dizabilitate – 5 milioane de lei; pentru pensii în caz de incapacitate temporară de muncă – 1 milion de lei; pentru protecția socială în cazuri excepționale – 1,78 milioane de lei etc.
Totodată, pentru a doua lectură a fost acceptat amendamentul deputaților Radu Marian și Marina Morozova prin care s-a propus majorarea liniei bugetare pentru acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară.