Patru judecători riscă să fie sancționați disciplinar

„Patru judecători din Republica Moldova riscă să fie sancționați disciplinar”. Cu un anunț în acest sens a venit astăzi, 16 ianuarie, membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ion Guzun, care a și intentat proceduri disciplinare în privința acestora.

Potrivit lui Ion Guzun, în cadrul ședinței Consiliul Superior al Magistraturii el a făcut un rezumat al unei declarații referitoare la mai multe aspecte care țin de examinarea unor categorii de dosare.

„În 2024, CSM a depus eforturi majore să reconfirme în funcție, să numească în funcție, să promoveze, să transfere judecători în același grad de instanță sau instanțe ierarhic superioare. În această perioadă, 37 de judecători au demisionat, CSM a numit în funcție 43 de judecători, iar pe 11 judecători i-am transferat la toate nivelurile de instanță. Am reconfirmat în funcție 23 de judecători până la atingerea plafonului de vârstă (în conformitate cu prevederile anterioare ale Constituției, judecătorii erau numiți pentru un mandat de cinci ani și apoi pe viață). 

În anul 2024, structura cauzelor aflate pe rol a fost după cum urmează: 54% cauze civile, 32% cauze penale și 14% cauze contravenționale”, scrie Ion Guzun. 

Acesta susține că rata de variație a stocului de cauze pendinte a fost unul pozitiv. 

„Toate judecătoriile au examinat mai mult de 100% din dosarele înregistrate. Chiar dacă rata de variație a stocului de cauze pendinte a fost mai mică de 100% la CSJ și curțile de apel (de ex. la CSJ a fost de 68%, Curtea de Apel Bălți 72%, Curtea de Apel Chișinău – 77%, Curtea de Apel Comrat 87% și Curtea de Apel Cahul 89%), consider că aceste instanțe au dovedit o eficiență foarte înaltă, luând în considerare numărul foarte redus al judecătorilor în funcție, raportat la funcțiile vacante”, scrie membrul CSM. 

De asemenea, referitor la cauzele care se află pe rol mai mult de cinci ani în instanțe, el constată că numărul acestora este 3.095 de dosare (ceea ce reprezintă 4% din totalul de dosare pe rol). La CSJ erau pe rol 19 dosare care se află pe rol mai mult de cinci ani, la CA Centru – 116 dosare, la Curtea de Apel Nord – 35, la Curtea de Apel Sud – 15. Din rândul judecătoriilor, cel mai mare număr de dosare se află pe rol mai mult de cinci ani sunt la Judecătoria Chișinău – 2.433, Judecătoria Cahul – 229, Judecătoria Hîncești – 200, Judecătoria Comrat – 181, Judecătoria Căușeni – 139 și Judecătoria Bălți 130. În celelalte judecătorii sunt câte mai puțin de 78 de astfel de dosare.

Totodată, el spune că 10.282 de dosare (ceea ce reprezintă 10% din totalul de 98.370 de dosare din toate instanțele) se află pe rol între doi și cinci ani. La CSJ sunt pe rol 143 dosare care se află pe rol mai mult de cinci ani, la CA Centru – 1.314 dosare, la CA Nord – 168, la CA Sud – 53. Cel mai mare număr de dosare din rândul judecătoriilor sunt la Judecătoria Chișinău – 5.722, Cahul – 490, Hâncești – 408, Comrat și Căușeni – câte 357, și judecătoria Bălți – 214. În celelalte judecătorii sunt câte mai puțin de 168 de dosare care se află pe rol între doi și cinci ani.

În același context, în urma omorului unui cetățean străin în municipiul Chișinău, am considerat oportun să intentez proceduri disciplinare în privința a patru judecători care au tergiversat examinarea mai multor cauze a solicitanților de azil. 

„În privința unui judecător, Inspecția Judiciară a întocmit un raport și l-a expediat Colegiului disciplinar pentru constatarea faptelor și aplicarea sancțiunii disciplinare.

Unii dintre solicitanții de azil erau subiecți ai extrădării, ai căror cauze erau suspendate în legătură examinarea contestației refuzului de acordare a azilului de către Inspectoratul General pentru Migrațiune. Am constat că sunt cauze care se află în procedură câte 1,5-3 ani, fără adoptarea unei soluții finale”, susține Guzun. 

Așadar, el reiterează că, în anul 2024, legislația a fost modificată, stabilind termene de procedură restrânși pentru examinarea cauzelor care au ca obiect contestarea refuzului de acordare a azilului. 

„Îndemn judecătorii să ia mai în serios termenii de procedură și să contribuie la reducerea potențialelor riscurilor, inclusiv cele de securitate națională. 

În același context, prin Hotărârea Parlamentului nr. 285 din 12 decembrie 2024 cu privire la rezultatul audierilor parlamentare privind fraudele electorale semnalate în cadrul scrutinelor electorale din anul 2024, s-a recomandat inclusiv Consiliului, să elaboreze propuneri privind instituirea unui mecanism pentru identificarea și examinarea prioritară și în regim accelerat în cadrul instanțelor judecătorești a cazurilor de corupție electorală și să instituie mecanisme interne de monitorizare și raportare asupra desfășurării instrumentării și examinării de către instanțe a cauzelor penale privind subminarea proceselor democratice”, se arată în text”, mai susține acesta. 

Reieșind din cele expuse, ei susține că va propune ca, în cadrul discuțiilor asupra rapoartelor anuale prezentate de instanțele judecătorești să fie prezentate și descrise cauzele și soluțiile pentru dosarele care se află în procedură mai mult de 3-5 ani. 

De asemenea, Guzun va solicita judecătorilor să examineze dosarele penale în care sunt vizați judecătorii în termeni mai reduși, indiferent de soluția pe care completul de judecată va considera just să fie luată în fiecare cauză, dar nu în detrimentul calității. 

„În anul 2024 CSM a suspendat din funcție mai mulți judecători, care au statut de inculpați pe diferite cauze penale. Cauzele lor în mai sunt pendinte în judecătorii și curțile de apel, iar într-un caz, dosarul însă se mai examinează în judecătorie din anul 2016”, subliniază el. 

Totodată, printr-o solicitare separată, acesta va cere instanțelor judecătorești, prezentarea informațiilor relevante referitoare la:

1. Dosarele penale și contravenționale care au fost încetate în legătură cu expirarea termenului de prescripție.

2. Dosarele penale în care termenul de 12 luni a măsurii preventive aplicate inculpaților a expirat pe perioada examinării cauzei în instanță. 

„Referitor la aceste ultimele două aspecte, consider oportun ca CSM să dezbată public inclusiv Actul final de control al activității Judecătoriei Chișinău al Inspecției Judiciare”, a conchis membrul CSM. 

sursa

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

judecatori
Comments (0)
Add Comment