Percheziții în biroul Victoriei Furtună, care a demisionat de la PA

Procuratura Anticorupție a venit cu percheziții și unele precizări în urma acuzațiilor lansate de procurorul Victoria Furtună care a anunțat totodată că demisionează din cadrul instituției.

În reacția sa la cele spuse de Furtună, Procuratura Anticorupție a explicat de ce a fost dispusă începerea urmăririi penale la care aceasta se referea în postarea sa de pe Facebook.

Totodată, PA a anunțat că a demarat percheziții în biroul său în urma declarațiilor în care aceasta acuză autoritățile.

„La 11 ianuarie 2024, la plângerea unui judecător, un procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale conform elementelor infracțiunii prevăzute la art. 332 alin. (2) lit. c) din Codul penal și anume: fals în acte publice săvârșit prin înscrierea de către o persoană publică în documentele oficiale a unor date vădit false, acțiuni săvârșite în interesul unui grup criminal organizat.

Acest procuror a preluat procesul penal cu trei săptămâni mai devreme, când procurorul care-l avea în gestiune a ieșit în concediu de odihnă anual. În cadrul urmăririi penale s-a constatat necesitatea administrării de documente secrete, ceea ce presupunea ca procurorul de caz să aibă acces la secretul de stat. Procurorul care a pornit urmărirea penală la 11 ianuarie 2024 nu avea acces la secret de stat, fiindu-i expirat dreptul de accesul la secretul de stat încă în anul 2022 și refuzată acordarea accesului la secret de stat în anul 2022 și din nou în 2024.

Două săptămâni mai târziu, la 26 ianuarie 2024, deoarece procurorul ce avea în gestiune procesul penal nu avea acces la secret de stat, prin ordonanța procurorului ierarhic superior, a fost schimbat procurorul conducător al grupului de urmărire penală, fiind desemnat procurorul ce inițial a avut în gestiune procesul penal și care a revenit din concediu.

Comments (0)
Add Comment