La Chișinău se desfășoară astăzi cea de-a V-a ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova. La eveniment sunt așteptate 65 de delegații conduse de miniștri, viceminiștri și secretari de stat ai țărilor partenere, reprezentanți ai corpul diplomatic și ai organizațiilor internaționale.
Activitatea platformei va avea loc în cadrul a patru grupuri. Primul grup va fi justiția, anticorupție și securitate, al doilea grup – energie, eficiență energetică și mediu, al treilea grup – dezvoltare economică, durabilă și infrastructură strategică și al patrulea – reforma administrației publice și managementul finanțelor publice. Evenimentul își propune să conecteze Republica Moldova cu Uniunea Europeană prin diverse proiecte comune.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a afirmat că delegațiile participante la eveniment vor sosi la Palatul Republicii începând cu ora 7:30 dimineața. În debutul platformei, vor avea loc semnări de memorandumuri de înțelegere și pachete financiare cu diverse organizații, cum este: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, USAID – Agenția Americană pentru Dezvoltare Internațională, dar și parteneri din Germania, Uniunea Europeană, Norvegia, Canada și alte instituții.
Platforma este organizată sub patronajul premierului Dorin Recean, care va saluta publicul și va transmite mesajele de inaugurare a evenimentului. După care, președinta Maia Sandu va trasa obiectivele generale și prioritățile de țară.
„Peste 65 de delegați vor vorbi, pe rând, în timp limitat, despre ce s-a realizat, ce se face și ce se va face în sprijinul Republicii Moldova. În după-amiaza zilei de 17 septembrie, vor fi organizate declarații de presă și alte oportunități de comunicare”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Acesta a subliniat că prin intermediul evenimentului, Republica Moldova demonstrează că este un furnizor de stabilitate, o țară în care se construiește democrația și oportunitățile sunt transformate în bunăstare pentru cetățeni.
„Moldova se schimbă. În edițiile precedente, Moldova era un stat expus la vulnerabilități și aveam nevoie de sprijin urgent pentru a face față consecințelor nefaste ale războiului din regiune. Ori, acum, odată ce ne consolidăm eforturile și ne integrăm mai eficient în spațiul european al păcii și bunăstării, nu mai suntem cei care doar cerem fără a oferi nimic în schimb. Suntem parteneri credibili pentru statele care participă la această inițiativă”, a explicat Daniel Vodă.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. Scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.
Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022. A treia ediției a Conferinței a avut loc la Paris, Franța pe 21 noiembrie 2022. Următoarea ediție s-a desfășurat la Chișinău pe 17 octombrie 2023.